Πτήση "εξπρές" στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Ένα διεθνές πλήρωμα αποτελούμενο από έναν βετεράνο κοσμοναύτη, έναν αρχάριο Ιταλό αστροναύτη και μια Αμερικανίδα μητέρα που πραγματοποιεί τη δεύτερη πτήση της στο διάστημα, έφθασε σήμερα το πρωί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έπειτα από μια πτήση “εξπρές”, η οποία διήρκεσε λιγότερο από έξι ώρες με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Ο Ρώσος Φεντόρ Γιουρτσίχιν, ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο και η 43χρονη Αμερικανίδα μηχανικός Κάρεν Νάιμπεργκ αναχώρησαν στις 23:31 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, με ένα διαστημόπλοιο Σογιούζ TMA-09M. “Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί”, δήλωσε μετά την εκτόξευση ο Ρομπ Ναβίας, ένας εκπρόσωπος της NASA, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πρόσδεση του διαστημοπλοίου στο διαστημικό σταθμό πραγματοποιήθηκε γύρω στις 05:10 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί, έπειτα από λιγότερο από έξι ώρες πτήσης, ενώ το ταξίδι διαρκούσε προηγουμένως δύο ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Αυτό το τεράστιο κέρδος χρόνου κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ να πραγματοποιεί μόνο τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη, πριν προσδεθεί στον ISS, έναντι των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Οι αστροναύτες εισήλθαν στη συνέχεια στον ISS γύρω στις 07:15 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από τις περίπου δύο ώρες που χρειάζονται για τις διαδικασίες πρόσδεσης. Τους υποδέχθηκαν οι Ρώσοι Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο Αμερικανός Κρις Κάσιντι. Οι τρεις νεοαφιχθέντες αντικαθιστούν στον ISS προηγούμενη ομάδα που επέστρεψε στη Γη στις 14 Μαΐου έπειτα από πέντε μήνες στο διάστημα. Σ’ αυτήν περιλαμβανόταν ο διάσημος Καναδός Κρις Χάντφιλντ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν δημοσιοποίησε τις εμπειρίες του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Τον λογαριασμό του στο Twitter παρακολουθούν σήμερα 997.000 άνθρωποι.

Οι Παρμιτάνο και Νάιμπεργκ φαίνεται πως θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Άρχισαν ήδη να τροφοδοτούν τους αντίστοιχους λογαριασμούς τους πριν ακόμη από την απογείωση. Η παραμονή τους για έξι μήνες στον ISS θα περιλάβει πολλούς διαστημικούς περιπάτους και μια αποστολή επίδειξης του αμερικανικού διαστημοπλοίου ανεφοδιασμού Cygnus. Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση “εξπρές” που φέρνει αστροναύτες στον ISS. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία τον Μάρτιο.

Σχετικά άρθρα