ΟΟΣΑ: Βλέπει ύφεση 1,2% στην Ελλάδα το 2014

Η απόσταση μεταξύ της ευρωζώνης που παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση και τη βελτίωση της κατάστασης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία θα μεγαλώσει, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στη νέα του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις του για την Ελλάδα.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 4% το 2014. Οι νέες εκτιμήσεις είναι οριακά δυσμενέστερες από την έκθεση του Νοεμβρίου όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 3,2% για το 2013 και 4,2% για το 2014.

Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,8% τον επόμενο χρόνο. Σε αντίθεης, η ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο χρόνο με μείωση του του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2013. Προβλέπεται επιστροφή σε ανάπτυξη 1,1% τον επόμενο χρόνο.

Παρόλα αυτά, επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο αναπτυξιακό χάσμα εντός της ευρωζώνης, με την ισχυρή Γερμανία να επιτυγχάνει ανάπτυξη 0,4% φέτος και 1,9% τον επόμενο χρόνο. “Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ανησυχούμε ότι ίσως υπάρξει εφησυχασμός

Σχετικά άρθρα