Πώς να μειώσεις στο ελάχιστο τις θερμίδες στα σπιτικά γλυκά

<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span>Συγγραφείς: </span>Καπίρη Ελπινίκη</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου (www.nutrimed.gr)</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Μπορεί να το έχουμε παρακάνει με το φαγητό, αλλά τις περισσότερες φορές δε θα πούμε όχι και σε ένα γλυκάκι που μας προσφέρεται ή το προσφέρουμε στον εαυτό μας. Και μάλιστα, αν κάποιος έχει συνηθίσει σ’ όλη του τη ζωή μέχρι τώρα να απολαμβάνει κάποιο γλύκισμα κατά τις μεσημβρινές ή απογευματινές ώρες, είναι δύσκολο να αποκοπεί από αυτή τη συνήθεια. Όμως, υπάρχει λύση έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να συνδυάζει την γλυκιά απόλαυση με την ισορροπημένη διατροφή αλλά και με τη δίαιτά του.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong><br />Φτιάξτε τα γλυκά που αγαπάτε μόνοι σας!</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Μπορεί να ακούγεται χρονοβόρο, αλλά τα οφέλη που θα κερδίσετε αν το επιχειρήσετε είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα, φτιάχνοντας τα γλυκά μόνοι σας, έχετε εσείς τον έλεγχο των υλικών που καταναλώνετε, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Συν τοις άλλοις, η διαφορά θα φανεί και στο πορτοφόλι σας! Δοκιμάστε να φτιάξετε για παράδειγμα την τούρτα των γενεθλίων σας με στέβια, σημειώστε πόσο θα σας κοστίσει και συγκρίνετε την τιμή αυτή με το αντίστοιχο προϊόν από το γειτονικό σας ζαχαροπλαστείο. Θα διαπιστώσετε ότι έτσι, κερδίζετε ακόμα και 10 ή 15 ευρώ στην τσέπη σας! Δεν ακούγεται, λοιπόν, πιο ωραία η ιδέα του να τρώτε συχνότερα γλυκά, χωρίς μεγάλο κόστος και με λιγότερες θερμίδες; </span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Τι πρέπει να κάνετε;</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Να επιλέξετε τις κατάλληλες πρώτες ύλες. Πλέον, μπορούμε να βρούμε στην αγορά τα κατάλληλα προϊόντα για να φτιάξουμε γλυκά χωρίς ζάχαρη, με λιγότερες θερμίδες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με φυτικές ίνες και περιορισμένα λιπαρά.</span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Γλυκά με βάση τα φρούτα</span></strong></div>
<div style="text-align: justify;"><strong></strong><br /><span style="font-size: small;">Φτιάξτε γλυκά και ροφήματα με φρουτένια γεύση χρησιμοποιώντας κομμάτια φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων, χυμούς φρούτων ή ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη και με πολύ λίγες θερμίδες καθώς και σιρόπια φρούτων με στέβια αντί της ζάχαρης.</span><br /><span style="font-size: small;"><strong><br />Γλυκά με βάση τη σοκολάτα</strong></span></div>
<div style="text-align: justify;"><br /><span style="font-size: small;">Αν η σοκολάτα είναι η μεγάλη σας αμαρτία, χρησιμοποιήστε σοκολάτες ή mini σοκολατάκια ή μους με στέβια, χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά και φτιάξτε σοκολατένιες μπουκίτσες, κορμό, κέικ ή τούρτες σοκολάτας. </span><br /><br /><strong><span style="font-size: small;">Γλυκά με βάση την κρέμα</span></strong></div>
<div style="text-align: justify;"><strong></strong><br /><span style="font-size: small;">Αν πάλι οι προτιμήσεις σας στρέφονται προς τα πιο κρεμώδη γλυκά, τότε χρησιμοποιήστε άπαχο γιαούρτι ή γάλα, κρέμα ζαχαροπλαστικής με στέβια χαμηλή σε λιπαρά.</span><br /><br /><span style="font-size: small;"><strong>Bonus tips για ισορροπημένα γλυκά με λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη διατροφική αξία</strong></span><br /><br /><span style="font-size: small;">• <strong>Χρησιμοποιήστε</strong> μόνο τα ασπράδια των αυγών αφαιρώντας τον κρόκο.</span><br /><span style="font-size: small;">• Αντικαταστήστε την μισή ποσότητα του αλευριού σας με αλεύρι ολικής άλεσης ή χαρουπάλευρο για φυσική γλυκιά γεύση.</span><br /><span style="font-size: small;">•<strong> Επιλέξτε μαλακή</strong> μαργαρίνη με ω-3 ή ταχίνι αντί για βούτυρο.</span><br /><span style="font-size: small;">•<strong> Κομματιάστε τους ξηρούς</strong> καρπούς και μην τους βάζετε ολόκληρους για να βάλετε τελικά μικρότερη ποσότητα.</span><br /><span style="font-size: small;">• <strong>Χρησιμοποιήστε γάλα</strong>, γιαούρτι και κρεμώδη τυριά άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά.</span><br /><span style="font-size: small;">• <strong>Για πιο πλούσια γεύση</strong> αυξήστε τα αρωματικά υλικά της συνταγής όπως κανέλα, καφέ, άρωμα βανίλιας, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.</span><br /><span style="font-size: small;">• <strong>Σε συνταγές με μπισκότα</strong> χρησιμοποιήστε τα ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη.</span><br /><span style="font-size: small;">• <strong>Μην παραφορτώνετε τα γλυκά</strong> σας με extra υλικά για να τα διακοσμήσετε. Ορισμένα κομμάτια φρούτων μπορούν και πάλι να κοσμήσουν εύκολα το πιάτο σας. Ή τουλάχιστον επιλέξτε προϊόντα χαμηλά σε θερμίδες όπως σιρόπια χωρίς ζάχαρη.</span></div>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong><br />Φέρτε την απόλαυση στο πιάτο σας με τρόπο, χωρίς κόπο!</strong></span></div>

Σχετικά άρθρα