Πώς θα πείσεις την έφηβη κόρη σου να διαβάζει;

Πώς να πείσω την κόρη μου να διαβάζει; Πώς να κάνω μια 15 χρονη έφηβη να αγαπήσει και να βάλει στόχο να περάσει στο Πανεπιστήμιο αφού είναι έξυπνη και μπορεί σύμφωνα με τους καθηγητές της απλά είναι τεμπέλα και  ίσως δεν έχει το κίνητρο; Προσπαθώ να της περάσω διάφορα, της έχουν μιλήσει με τρόπο ειδικοί φίλοι… Τίποτα! Την απασχολούν άλλα! Την κούρασα, όπως μου λέει. Δεν την πιέζω υπερβολικά πραγματικά όταν βλέπω ότι δεν ανοίγει βιβλίο και είναι με το κινητό συνέχεια, δεν μπορώ…</p>

Στο ερώτημά σας απαντά η  ψυχολόγος- οικογενειακή θεραπεύτρια Νίκη Λιώτη </span></p>

Ίσως σας φανεί χρήσιμο να προσπαθήσετε να απαγκιστρωθείτε όσο είναι δυνατόν από τις προσδοκίες σας για την «υποχρεωτική» φοίτηση της κόρη σας στο Πανεπιστήμιο. Η επιθυμία και οι προσδοκίες είναι εύλογα θεμιτές και αποδεκτές, απλώς, πολλές φορές ο τρόπος επικοινωνίας τους μπορεί να αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στην εκάστοτε περίσταση.

Μπορείτε να της προσφέρετε νέα ερεθίσματα μέσα από εξωσχολικές δραστηριότητες και βιβλία προκειμένου να πειραματιστεί, να διερευνήσει τις δυνατότητές της, τι είναι αυτό που την συγκινεί και με τι θα ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή της.

Η απόφαση για την επαγγελματική κατεύθυνση δεν είναι καθόλου εύκολη και η ηλικία στην οποία χρειάζεται να ληφθεί – ηλικία που ο έφηβος ανακαλύπτει τον εαυτό του, την ταυτότητά του, τα ενδιαφέροντά του – την καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη. Μπορείτε να συζητήσετε μαζί της για το τι θα την ενδιέφερε να κάνει μεγαλώνοντας. Το πανεπιστήμιο είναι μία επιλογή αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές και οι δρόμοι είναι ατελείωτοι.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο γιος μου δεν διαβάζει και πηγαίνει σαν… τουρίστας στο σχολείο. Τι να κάνω;

Άρνηση για διάβασμα: Ο γιος μου δίνει φέτος Πανελλήνιες και δεν συγκεντρώνεται!

7 «χρυσοί» κανόνες για να αυξήσεις τη συγκέντρωση στο διάβασμά σου!

 

 

Σχετικά άρθρα