Πολλά σημεία σύγκλισης με την Μέρκελ διαπίστωσε ο Μακρόν

16 Μαρτίου 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανεξάρτητος, κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι διαπίστωσε πολλά σημεία σύγκλισης με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία τον δέχτηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο.

«Δεν ξεχνώ ότι δεν είμαι εδώ παρά μόνο ως υποψήφιος, όμως είδα πολλά σημεία σύγκλισης με την Καγκελάριο», είπε ο Μακρόν στο πλήθος των δημοσιογράφων που περίμενε μία δήλωσή του μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με την Άγγελα Μέρκελ και η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.

Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετέφερε ότι εξέφρασε στην Α. Μέρκελ την «αφοσίωσή» του στον γαλλογερμανικό άξονα, την επιθυμία του να αγωνιστεί «ενάντια στις ακραίες φωνές» και τη βούλησή του «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Γαλλία απέναντι στην Ευρώπη, ένα θέμα που έχει διχάσει στο παρελθόν τις δύο χώρες.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η συνομιλήτριά του ήταν «πολύ ανοιχτή σε ένα ακόμη πιο ισχυρό γαλλογερμανικό ζεύγος» ιδίως σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι κατά κύριο λόγο το Brexit. Επικοινώνησε επίσης την ελπίδα για μια ενίσχυση «της Ευρώπης της άμυνας (...), της ψηφιακής τεχνολογίας και του περιβάλλοντος» καθώς και την επιθυμία του να δοθεί μια «ώθηση στην αύξηση των επενδύσεων στην Ευρωζώνη».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος σημείωσε ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να πάρει το «χρίσμα» από την Καγκελάριο, λέγοντας ότι «το μοναδικό χρίσμα σε μια προεδρική προεκλογική εκστρατεία το δίνει ο λαός». Συζήτησε όμως μαζί της την επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα, να επεξεργαστεί «ένα πακέτο επενδύσεων για την οικονομία» και «να αποκαταστήσει μια ισχυρή εμπιστοσύνη μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Ο Μακρόν, που θεωρείται το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών, πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε με την Καγκελάριο στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, στην άνοδο των άκρων, σε αυτό που τα τρέφει και στο πώς θα τα καταπολεμήσουν.

Η Α. Μέρκελ είχε δεχτεί στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν. Την επομένη, ξέσπασε το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου και των δύο παιδιών του.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, naftemporiki.gr / φωτο: AP/Michael Sohn

 

Διαβάστε ακόμη: 

 

http://www.boro.gr/165509/le-monde-o-tritos-dromos-toy-makron

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ