Ντάισελμπλουμ: να διαλυθεί η τρόικα

19 Μαρτίου 2017

Η σημερινή δομή της τρόικα, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί, διατείνεται ο επικεφαλής του Eurogroup και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας.

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικα, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς, συμπληρώνει. «Η ΕΚΤ βλέπει τον ρόλο της τρόικα όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», μετέφερε ο Ντάισελμπλουμ και επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα» για να επικεντρωθεί. Ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.

Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή των καθηκόντων. Ο ίδιος αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μετάσχει στο πρόγραμμα. Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει και σημειώνει πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολη, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρατηρεί: «Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, έχουμε να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ' ό,τι στο παρελθόν».

Για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Είπε ακόμη ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα γίνει και ότι θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του.

 

Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη:

 

http://www.boro.gr/167011/to-mellon-toy-g-ntaiselmploym-sthn-proedria-toy-eurogroup

 

http://www.boro.gr/157923/faz-avevaio-to-mellon-toy-ntaiselmploym-sthn-proedria-toy-eurogroup

 

http://www.boro.gr/164619/dw-o-ntaiselmploym-me-thn-plath-ston-toixo

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ