Πέτρες στη χολή: ποιές τροφές να προτιμάς και ποιές να αποφεύγεις

<div class="k2IntroText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Οι πέτρες στη χολή</strong> ή αλλιώς χολόλιθοι είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Οι πέτρες διαμορφώνονται μέσα στη χοληδόχο κύστη και συνήθως παραμένουν εκεί, οπότε σε αυτήν την περίπτωση συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Υπάρχουν τρία είδη λίθων,</strong> αυτά που περιέχουν χοληστερόλη, αυτά που περιέχουν άλατα ασβεστίου και άλλα που αποτελούνται από μείξη και των δύο συστατικών. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι περισσότερες πέτρες στη χολή είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Πολλές, ωστόσο, είναι και οι πέτρες που περιέχουν άλατα ασβεστίου, και περίπου το ένα τρίτο (1/3) των χολόλιθων αποτελούνται συνήθως από τέτοια άλατα. Μάλιστα το ποσοστό αυτών των χολόλιθων (υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα ασβεστίου) αυξάνεται συνήθως με την ηλικία.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Ομάδες "υψηλού κινδύνου":</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Οι παράγοντες κινδύνου για το σχηματισμό πετρών που περιέχουν χοληστερόλη περιλαμβάνουν τις γυναίκες, την εγκυμοσύνη, τα γηρατειά, το οικογενειακό ιστορικό, την παχυσαρκία και το υψηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, το σακχαρώδη διαβήτη, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, και τα φάρμακα (φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης ή/και των τριγλυκεριδίων, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα οιστρογόνα). Η απότομη απώλεια βάρους συνδέεται συχνά με το φαινόμενο σχηματισμού λάσπης και χολόλιθων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Συμπτώματα</span></strong><br /><span style="font-size: small;">Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν πέτρες στη χολή δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Εντούτοις, μερικοί χολόλιθοι ρέουν έξω από το συκώτι μαζί με τη χολή και μπορούν να “κολλήσουν” στο χοληδόχο πόρο. Εάν αυτό συμβεί το αποτέλεσμα είναι κολικός χοληφόρων, ένας έντονος πόνος είτε στη δεξιά πλευρά είτε ψηλά και κεντρικά στην κοιλιάς σας, η οποία μπορεί να “χτυπάει” στα πλευρά ή κατευθείαν στην πλάτη σας. Για μερικές ώρες ο πόνος να γίνεται όλο και πιο δυνατός και έπειτα εξασθενεί. Σας δημιουργεί έντονη ναυτία και μπορεί να σας προκαλέσει και εμετό.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Πως ανιχνεύονται οι πέτρες στη χολή;</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος είναι ένας υπέρηχος στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Γενικές συμβουλές:</span></strong></p>
<ul style="text-align: justify;">
<li><span style="font-size: small;">Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ώστε να προλαμβάνονται οι συσπάσεις της χοληδόχου κύστης.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Επίσης θα ήταν καλό να παρατηρήσετε ποια φαγητά σας ενοχλούν αφού τα καταναλώσετε.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να προτιμάτε τα βραστά ή ψητά φαγητά</span></li>
</ul>
<div style="text-align: justify;"> </div>
<div>
<table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td valign="top" width="133">
<h1 align="center"><strong><span style="font-size: small;">ΕΙΔΟΣ</span></strong></h1>
</td>
<td valign="top" width="311">
<h1 align="center"><strong><span style="font-size: small;">ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ</span></strong></h1>
</td>
<td valign="top" width="204">
<h3 align="center"><strong><span style="font-size: small;">ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ</span></strong></h3>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Ψωμί – Αμυλούχα – Δημητριακά</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Απλά δημητριακά και αμυλούχα χωρίς λίπος, μακαρόνια, ρύζι, απλό ή ολικής άλεσης ψωμί, ποπ-κoρν χωρίς βούτυρο.</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Μπισκότα, ψωμί, κέικ, ντόνατς, βάφλες, ποπ-κορν με βούτυρο.</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Φρούτα</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Κανένας περιορισμός</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Αβοκάντο (1/8 αβοκάντο ισοδυναμεί με 1 μονάδα λίπους).</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Λαχανικά</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Όλα, αρκεί να μην έχουν προετοιμαστεί με μεγάλη ποσότητα λίπους.</span></td>
<td valign="top" width="204">
<p align="center"><span style="font-size: small;">–</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Γάλα και γιαούρτι</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Όλα από άπαχο γάλα (0% λιπαρά) και με μέτρο τα ημιαποβουτυρωμένα.</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Πλήρη σε λιπαρά (4%), σοκολατούχο γάλα.</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Τυρί</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Κότατζ (cottage) αντί οποιουδήποτε τυριού με κανονικά λιπαρά, ή τυριά με χαμηλά λιπαρά λιγότερο από 5% λίπος.</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Τυριά φτιαγμένα με πλήρες γάλα.</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Κόκκινο, άσπρο κρέας και ψάρι</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Άπαχο κρέας, χωρίς το φανερό λίπος και χωρίς πέτσα, και κυρίως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι..</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Τηγανιτά ή ιδιαίτερα λιπαρά κρέατα, λουκάνικα, πέτσες από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, πάπια, συσκευασμένα ψάρια σε λίπος.</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Αυγά</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">3 αυγά την εβδομάδα μαγειρεμένα χωρίς λίπη, ασπράδια μπορούν να καταναλώνονται όπως επιθυμείτε.</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Περισσότερο από 1 την ημέρα εκτός και αν αντικαθιστούν γεύμα πρωτεΐνης (π.χ. κρέας), τηγανιτά.</span>
<p> </p>
</td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133"><strong><span style="font-size: small;">Λίπη</span></strong></td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Καλύτερα να μην καταναλώνετε πάνω από 6-7 μονάδες.</span>
<p><span style="font-size: small;">1 μονάδα είναι ίση με:</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη,</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουταλιά του γλυκού λάδι,</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1/8 αβοκάντο</span></p>
<p><span style="font-size: small;">1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος</span></p>
<p><span style="font-size: small;">6 ξηροί καρποί</span></p>
<p><span style="font-size: small;">5 μικρές ελιές</span></p>
</td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Οποιαδήποτε σε παραπάνω ποσότητα από την προβλεπόμενη.</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133">
<h5><span style="font-size: small;">Γλυκά</span></h5>
</td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Σορμπέ φτιαγμένο με άπαχο γάλα, ζελέ, ζάχαρη, ασπράδι αυγού – μαρέγκα, μαρμελάδα, μέλι.</span></td>
<td valign="top" width="204"><span style="font-size: small;">Τούρτες, πάστες, τάρτες, παγωτό, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα ή λίπη (εκτός και αν έχουν προπαρασκευαστεί ειδικά π.χ. με λίγα λιπαρά).</span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top" width="133">
<h4><span style="font-size: small;">Μπαχαρικά</span></h4>
</td>
<td valign="top" width="311"><span style="font-size: small;">Όπως επιθυμείτε και αν δεν σας δημιουργούν ενοχλήσεις.</span></td>
<td valign="top" width="204">
<p align="center"><span style="font-size: small;">–</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div style="text-align: justify;" align="justify"><span style="font-size: small;"> </span></div>
<div align="justify">
<h2 style="text-align: justify;" align="justify"><span style="font-size: small;">Ένα υπόδειγμα διαιτολογίου για πέτρες στη χολή:</span></h2>
<table class="FCK__ShowTableBorders" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tbody>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Πρωινό:</strong> 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα (1-2% λιπαρά), ½ φλιτζάνι του τσαγιού δημητριακά ή 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως.</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Ενδιάμεσα:</strong> 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή 2 φρούτα</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"><strong>Μεσημεριανό:</strong> 2 φλιτζάνια του τσαγιού μακαρόνια ή ρύζι με κόκκινη σάλτσα που συνολικά για το πιάτο να αντιστοιχεί στο 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, σαλάτα από μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι όσο περίπου 2φλ. με 1 κ.γ. λάδι.</span></td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
<tr>
<td valign="top"><span style="font-size: small;"><strong>Ενδιάμεσα: </strong>1 φρούτο</span>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Βραδινό: </strong>1 μεγάλο ψάρι ψητό ή 1 στήθος κοτόπουλου, σαλάτα με μπρόκολο ή κουνουπίδι με 1 κ.γ. λάδι, 1 πατάτα ψητή όσο 1 φλιτζάνι του τσαγιού.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Πριν τον ύπνο: </strong>1 γιαούρτι ημιαποβουτυρωμένο (1-2% λιπαρά)</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td><span style="font-size: small;"> </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
<div style="text-align: justify;" align="justify"><strong><span style="font-size: small;">Σημείωση: Τις παραπάνω ποσότητες τις υπολογίζουμε όταν το φαγητό είναι έτοιμο (π.χ. βρασμένο).</span></strong></div>
<p style="text-align: justify;" align="justify"><strong><span style="font-size: small;"><br /></span></strong></p>
</div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα