Είναι μεταδοτική η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι κολλητική; Δηλαδή άμα έχω ουρολοίμωξη και πάω στην ίδια τουαλέτα με κάποιους άλλους ανθρώπους, υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν έπειτα και αυτοί ουρολοίμωξη;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μία αρκετά συχνή κλινική πάθηση που απασχολεί πολλές γυναίκες, όμως ενώ η αντιμετώπισή τους γενικά είναι απλή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει δύσκολη και επίμονη.

Απαραίτητη η σωστή διάγνωση

Καταρχήν είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση, δηλαδή να γνωρίζουμε ότι όντως πρόκειται για ουρολοίμωξη επιβεβαιωμένη με γενική εξέταση ούρων, να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο προκαλεί την ουρολοίμωξη (καλλιέργεια ούρων), και να εξακριβωθεί σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη (αντιβιόγραμμα), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Οι ορθοί κανόνες υγιεινής

Επίσης εάν οι ουρολοιμώξεις είναι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες, θα πρέπει να εξακριβώσει αν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα (π.χ. σεξουαλικές επαφές) και να συζητήθούν με τη γυναίκα οι χρήσιμους κανόνες υγιεινής. Από το ιστορικό σας και την κλινική εξέταση θα φανεί αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για ουρολοιμώξεις και ανάλογα θα κρίνει ο ιατρός σας αν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα νεφρών/ουροδόχου κύστεως).

Πρόληψη ουρολοιμώξεων

Σε γενικές γραμμές για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συστήνουμε στις γυναίκες να καταναλώνουν άφθονη ποσότητα νερού, να αδειάζουν συχνά και επαρκώς την κύστη τους, ενώ και ό χυμός cranberry φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων – κυκλοφορούν και σε μορφή χαπιών στο εμπόριο.

Στα αίτια των ουρολοιμώξεων συμπεριλαμβάνονται οι δυσκολίες κένωσης της κύστης, δηλαδή να υπάρχει κάποια στένωση-απόφραξη ή να μην αδειάζει την κύστη της συχνά μία γυναίκα (λόγω φύσεως της δουλειάς της ή πχ στην κύηση), να υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, η χρήση κάποιων συγκεκριμένων προφυλακτικών ή αντισυλληπτικών μεθόδων φραγμού (π.χ. κάποια διαφράγματα κλπ), η ύπαρξη άλλων λοιμώξεων του κόλπου κλπ.

Κολλάει από τη χρήση της τουαλέτας;

Η πιθανότητα να κολλήσει μία γυναίκα ουρολοίμωξη από τη χρήση τουαλέτας, είναι πρακτικά μικρή, αφού κυρίως στον άνδρα αλλά και στη γυναίκα ή πιθανότητα η ουρήθρα να έρθει σε επαφή με τα μικρόβια είναι πολύ μικρή. Θεωρητικά θα μπορούσε ένα μικρόβιο να μεταφερθεί από το κάθισμα της λεκάνης στους γλουτούς ή τους μηρούς και από εκεί στα γεννητικά όργανα, όμως κάτι τέτοιο πρακτικά είναι πολύ δύσκολο και αν τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, πρακτικά αδύνατο.

 

Πάνος Αντσακλής

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ουρολοίμωξη: Ένα πρόβλημα γένους θηλυκού!

Ουρολοίμωξη: Μπορεί να θεραπευτεί χωρίς αντιβιοτικά;

Αγωγή για ουρολοίμωξη: «Μπορεί να δημιουργηθούν μύκητες από τις αντιβιώσεις»;

Μπορείς να κάνεις σεξ όταν έχεις ουρολοίμωξη;

 

Σχετικά άρθρα