Πορτοκαλόπιτα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">450 γρ. Φύλλο Κρούστας </span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. σπορέλαιο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250. γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 βανίλιες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξύσμα από 2 πορτοκάλια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">5 αβγά χτυπημένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. γιαούρτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">200 γρ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">20 γρ. baking powder</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">600 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">500 γρ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ξύλο κανέλα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Θα ψήσουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς  στις αντιστάσεις. Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια. Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά,  να ποτίσουν καλά τα φύλλα. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.  Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι. Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.</span></p>
<h2><span style="font-size: small;">Πώς φτιάχνουμε το σιρόπι για την πορτοκαλόπιτα</span></h2>
<p><span style="font-size: small;">Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.</span><br /><span style="font-size: small;">Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα