Παγιδευμένοι στα σύνορα

Η Ιορδανία φιλοξενεί το ένα τρίτο των σύρων προσφύγων, όμως “η ελλιπής χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη χώρα, η οποία αναγκάσθηκε να κλείσει τα σύνορά της εδώ και μια εβδομάδα. Αυτό εκτιμά η οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Είναι έξι με επτά ημέρες που οι σύροι πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι στα σύνορα, όμως επιτρέπεται ακόμα η είσοδος των τραυματιών”, δήλωσε στο Παρίσι ο Αντουάν Φουσέ, επικεφαλής της αποστολής της MSF στην Ιορδανία.

Στην επαρχία Ντεράα της νότιας Συρίας, στα σύνορα με την Ιορδανία, διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και τους αντάρτες.

Η Ιορδανία, με πληθυσμό 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενεί σήμερα 500.000 με 600.000 σύρους πρόσφυγες, δηλαδή το ένα τρίτο των 1,5 εκ. σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

“Η ιορδανική κυβέρνηση εχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και είναι μια χώρα υπόδειγμα όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, όμως η συνεχής μαζική άφιξη στη χώρα προσφύγων καθιστά την κατάσταση όλο και πιο δύσκολη”, τόνισε ο Φουσέ.

Σύμφωνα με την MSF, στον Ζααταρί, το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό (120.000 άνθρωποι), σημειώνονται εντάσεις καθημερινά, δεν υπάρχουν νερό και αποχέτευση ενώ ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ΄αυτόν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχθεί.

Τον Απρίλιο, πριν από το κλείσιμο των συνόρων, 1.000 άνθρωποι έφθαναν καθημερινά στον καταυλισμό, στον οποίο εμφανίζονται όλο και συχνότερα κρούσματα διάρροιας και αναπνευστικές λοιμώξεις, αποτέλεσμα των επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης, σύμφωνα με την MSF.

Περίπου 400.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας και εκεί εντάσεις. Ενώ οι Ιορδανοί στην αρχή της κρίσης τούς θεωρούσαν ευπρόσδεκτους, τώρα έχουν στραφεί εναντίον τους καθώς καθώς οι Σύροι που δεν έχουν καθόλου πόρους είναι πρόθυμοι να εργαστούν με ελάχιστη αμοιβή.

‘Αλλα προβλήματα είναι σύμφωνα με την MSF, το σύστημα υγείας της Ιορδανίας, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, ο τουρισμός ο οποίος έχει καταρρεύσει και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και ειδών πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης των αγαθών αυτών λόγω της εισροής των προσφύγων, έχουν επιβαρύνει δραματικά τον προϋπολογισμό του κράτους.

Σύμφωνα με τον Φουσέ, η Ιορδανία δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες καθώς δεν έχει οικονομική υποστήριξη.

“Χρειάζονται πολλά χρήματα”, τόνισε.

Σχετικά άρθρα