Έκκληση προς τη Δύση: Ελάτε να μας σώσετε

Η Ουάσινγκτον απαίτησε την “άμεση αποχώρηση” της Χεζμπολάχ από τη Συρία τη στιγμή που ο συριακός στρατός, συνεπικουρούμενος από χιλιάδες μαχητές του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου ανακοίνωσε την κατάληψη της αεροπορικής βάσης της Ντάμπαα, προοίμιο γενικής επίθεσης εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Κουσέιρ.

Ο συριακός στρατός ελέγχει πλέον όλες τις εισόδους της πόλης, στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις συριακές δυνάμεις, αφού αποτελεί κομβικό σημείο στον άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με το παραλιακό, αλαουιτικό, τμήμα της δυτικής Συρίας και καρδιά του καθεστώτος, όσο και για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, αφού ελέγχει το πέρασμα όπλων και μαχητών από και προς τον Λίβανο.

Ο διοικητής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σελίμ Ιντρίς κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ για “εισβολή” στη Συρία, καταγγέλλοντας ότι 7.000 μαχητές της σιιτικής οργάνωσης λαμβάνουν μέρος στις μάχες στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού. Σε συνέντευξή του στο BBC ο στρατηγός Ιντρίς απήθυνε έκκληση προς τις δυτικές δυνάμεις για βοήθεια: “Πεθαίνουμε. Παρακαλούμε ελάτε να μάς βοηθήσετε”, ενώ ζήτησε την αποστολή όπλων προς τους αντάρτες για να προστατεύσουν τους πολίτες.

Ο στρατηγός Ιντρίς δήλωσε ότι μόνον 1.500 μαχητές τους Ελεύθερου Συριακού Στρατού με ελαφρύ οπλισμό πολεμούν στο Κουσέιρ, ενώ 50.000 κάτοικοι είναι παγιδευμένοι στην πόλη. Η Ουάσινγκτον, διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι χαρακτήρισε “μη αποδεκτή” την παρουσία των μαχητών της Χεζμπολάχ στη Συρία και ζήτησε την αποχώρησή τους, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να εκληφθεί ως προειδοποίηση, αφού δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε απειλή. Η δήλωση μάλλον αποτελεί την έκφραση της ανησυχίας των ΗΠΑ για την εξέλιξη της σύγκρουσης σε περιφερειακή σύρραξη.

Ο στρατηγός Ιντρίς απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα μέλη της ηγεσίας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, που περνούν τον καιρό τους ερίζοντας στην Κωνσταντινούπολη, να συμφωνήσουν άμεσα να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη Γενεύη-2 για τη Συρία, η οποία οργανώνεται μετ’ εμποδίων για τον επόμενο μήνα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα