Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γραμ. βούτυρο γάλακτος μαλακό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 αυγά θερμ. δω</span></li>
<li><span style="font-size: small;">30 γραμ. λικέρ μαστίχα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.γλ κοφτό μπέικιν</span></li>
<li><span style="font-size: small;">720 γραμ. (περίπου) αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το διάλυμα αυγού</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 κρόκο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ νερό</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p class="m_76616145985131041p1"><span style="font-size: small;"><span class="m_76616145985131041s1">Όλα τα υλικά για τα πασχαλινά κουλουράκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Βάζουμε στον καδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Διαλύουμε το χυμό στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνουμε στον κάδο. </span><span class="m_76616145985131041s1">Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span>Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span>Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span>Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span><span class="m_76616145985131041s1">Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span>Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span>Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span><span class="m_76616145985131041s1">Πλάθουμε φυτίλια 20-25 εκατοστών. Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου (δείτε φωτό), σαν βαρκούλες. </span><span class="m_76616145985131041s1">Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά. </span><span class="m_76616145985131041s1">Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. </span><span class="m_76616145985131041s1">Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span><span class="m_76616145985131041s1">Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span>Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span>Τα έχω δοκιμάσει και με γάλα αντί για το χυμό, αλλά τα προτιμώ με το χυμό. Έχω την αίσθηση ότι το γάλα τα κάνει πιο μαλακά.<span class="m_76616145985131041Apple-converted-space"> </span></span></p>
<p class="m_76616145985131041p1"><span class="m_76616145985131041Apple-converted-space" style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα