Τούρτα πατάτας ογκρατέν, με λουκάνικα ψητά και λαχανικά

<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Υλικά Συνταγής</h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span>1.300 γραμ. πατάτες</span></li>
<li><span>125 γραμ. μαργαρίνη με βούτυρο</span></li>
<li><span>1 φλ. παρμεζάνα</span></li>
<li><span>1 φλ. γαλα</span></li>
<li><span>2 αυγά</span></li>
<li><span>350 γραμ. Μετσοβόνε ή άλλο κίτρινο τυρί</span></li>
<li><span>200 γραμ. σαλάμι Λευκάδας</span></li>
<li><span>2 κ.σ σχοινοπράσο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span>2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα</span></li>
<li><span>1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί</span></li>
<li><span>Λίγο φρέσκο θυμάρι</span></li>
<li><span>Αλάτι</span></li>
<li><span>Πιπέρι</span></li>
<li><span>Λίγη γλυκιά πάπρικα</span></li>
<li><span>Λίγο μοσχοκάρυδο</span></li>
<li>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle">Συνοδευτικά</h5>
</li>
<li><span>λουκάνικα χωριάτικα</span></li>
<li><span>πιπεριές σε διάφορα χρώματα</span></li>
<li><span>λάχανο άσπρο</span></li>
<li><span>μπρόκολο</span></li>
<li><span>φινόκιο</span></li>
<li><span>ελαιόλαδο</span></li>
<li><span>λεμόνι</span></li>
<li><span>αλάτι</span></li>
<li><span>πιπέρι</span></li>
<li><span>λίγο θυμάρι φρέσκο</span></li>
</ul>
<div>
<h3 class="recipe-style-title animated pulse">Εκτέλεση</h3>
<div>Τρίβουμε το μετσοβόνε, ψιλοκόβουμε το σαλάμι, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες. Αφήνουμε στην άκρη.</div>
<div> </div>
<div>Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με το μέγεθος, γύρω στα 40 λεπτά. Πρέπει να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Όταν κρυώσουν και γίνουν χλιαρές τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τις λιώνουμε με πιρούνι όσο ακόμα είναι ζέστες.</div>
<div>Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαργαρίνης με βούτυρο, την παρμεζάνα, το γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το σαλάμι, το καπνιστό τυρί και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε με το πιρούνι και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και λίγη πάπρικα.</div>
<div> </div>
<div>*Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος για ογκρατέν. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.</div>
<div> </div>
<div>Κάνουμε μία στρώση με τις μισές πατάτες, στρώνουμε φέτες μοτσαρέλας και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα πατάτας. Λιώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα μαργαρίνης με βούτυρο σε τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα μπαγιάτικα ψυχούλα ψωμιού. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας πατάτας με τα ψίχουλα.<br />Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.</div>
<div>Μέσα η γέμιση πρέπει να παραμένει αφράτη, με τη λιωμένη μοτσαρέλα να τρέχει. Σερβίρεται με κουτάλα, αλλά δεν κόβεται.</div>
<div> </div>
<div><strong>Για τα λουκάνικα</strong></div>
<div>Διαλέγουμε τα χωριάτικα λουκάνικα της αρεσκείας μας. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Τα ψηνουμε σε γκριλιέρα για να ροδίσουν.</div>
<div>Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε στην καυτή γκριλιέρα για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.</div>
<div> </div>
<div>Τα σερβίρουμε σε πιάτα μαζί με μια κουτάλα τούρτα πατάτας.</div>
</div>
<div> </div>
<div>Πηγή: argiro.gr</div>

Σχετικά άρθρα