Επιτρέπονται τα αιθέρια έλαια στην εγκυμοσύνη;

Σε όλες τις γυναίκες αρέσει η αρωματοθεραπεία, καθώς τα αιθέρια έλαια αποδεδειγμένα βελτιώνουν την σωματική και ψυχική υγεία, εξασφαλίζουν ηρεμία, μειώνουν το στρες, αναζωογονούν και συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής μας διάθεσης.

Ωστόσο το γεγονός ότι τα αιθέρια έλαια προέρχονται από τη φύση, δεν σημαίνει ότι δεν κρύβουν και κινδύνους. Κάποια αιθέρια έλαια είναι τοξικά και κάποια άλλα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, δερματίτιδες και διάφορες άλλες παρενέργειες. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού και ποτέ αυτούσια στα προϊόντα σώματος. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως κατά το πρώτο τρίμηνο.

Τα αιθέρια έλαια, που απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι: άρκευθος, βασιλικός, βετιβερία, γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, θρούμπι, θυμάρι, κασσία, κέδρος, ρίγανη, φασκόμηλο.

Επιτρέπονται μόνο σε μικρές δόσεις, μετά το πρώτο τρίμηνο και πάντα διαλυμένα σε φυτικά λάδια τα παρακάτω: λεμόνι, χαμομήλι, μανταρίνι, λεβάντα .

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα αιθέριο έλαιο, πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, και αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του, καλό θα είναι να προτιμήσετε έτοιμα προϊόντα ειδικά μελετημένα για εγκύους, που έχουν υποβληθεί σε σχετικούς ελέγχους.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η χρήση αιθέριων ελαίων θα πρέπει να αποφεύγεται και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σχετικά άρθρα