Mήπως έχετε αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά σας;

Αν ρωτήσετε μια μαμά αν ξεχωρίζει κάποιο από τα παιδιά της, η απάντηση της θα είναι ένα μεγάλο και κατηγορηματικό όχι, που συνήθως συνοδεύεται από τη φράση <τα αγαπάω όλα το ίδιο>. Κι όμως, ακόμα κι αν κάποιες φορές δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι γονείς έχουν μια μικρή ή μεγάλη αδυναμία σε ένα από τα παιδιά τους.

Για να μην παρεξηγηθούμε, πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για αδυναμία και όχι για αγάπη, καθώς πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Σαφώς και αγαπάτε το ίδιο όλα σας τα παιδιά, αν όμως απαντήσετε θετικά σε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε μάλλον έστω και ασυνείδητα, δείχνετε μια μικρή αδυναμία σε ένα.

Τιμωρείτε με τον ίδιο τρόπο όλα σας τα παιδιά, όταν κάνουν την ίδια αταξία, ή μήπως είστε πιο ελαστική με κάποιο; Επιβραβεύετε με τον ίδιο τρόπο όλα σας τα παιδιά, όταν συμπεριφέρονται σωστά ή μήπως κάποιο παίρνει πάντα όλα τα μπράβο; Τους προσφέρετε τα ίδια πράγματα για τις ίδιες καταστάσεις ή μήπως, για παράδειγμα, γιορτάζετε μόνο τα γενέθλια του ενός με μεγάλο πάρτι γιατί “μόνο εκείνη η ημερομηνία είναι πιο βολική”; Όταν τα αδέρφια μαλώνουν μεταξύ τους, είστε δίκαιη ή πάντα παίρνετε το μέρος του ίδιου παιδιού;

Αν έχετε αδυναμία σε κάποιο παιδί, δεν σημαίνει ότι είστε κακή μαμά. Συνήθως οι γονείς δείχνουν μια εύνοια στα ήσυχα και καλόβολα παιδιά, στα πιο χαδιάρικα, στο πρώτο ή το μικρότερο παιδί, στο παιδί που έχει κάποια σωματικά – ψυχικά προβλήματα ή στο παιδί του αντίθετου φύλου π.χ. η μαμά στο γιο.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά δεν κάνει καλό ούτε στο ευνοούμενο παιδί, ούτε στα αδέρφια του. Το ίδιο το παιδί αναπτύσσει μια εγωιστική και εγωκεντρική συμπεριφορά, ενώ τα αλλά παιδιά είναι πιθανό να αισθάνονται παραμελημένα και να νιώθουν ζήλια και οργή για το αδερφάκι, που κανείς δεν του χαλάει ποτέ χατίρι.

Για να αποφύγετε τα παραπάνω, φροντίστε να δείχνετε σε όλα σας τα παιδιά την ίδια αγάπη και φροντίδα και κυρίως προσπαθήστε να μην αδικείτε κανένα, έστω και ακούσια.

 

mother.gr

Σχετικά άρθρα