Ανεμογεννήτρια–μπαλόνι παράγει τριπλάσια ενέργεια

Μια νέα γενιά ανεμογεννήτριας στη μορφή γιγάντιου μπαλονιού ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Altaeros, με έδρα τη Βοστώνη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της θα φέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια σε απομακρυσμένες κοινότητες, μη συνδεδεμένες με το δίκτυο.

Η γεννήτρια περικλείεται σε ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο παράγει ενέργεια αιωρούμενο σε ύψη χιλιάδων μέτρων από το έδαφος.

Πρόκειται για έναν αεροδυναμικό αγωγό από ύφασμα γεμάτο ήλιο, ο οποίος είναι τυλιγμένος γύρω από μια συμβατική ανεμογεννήτρια τριών λεπίδων.

Στόχος της εταιρείας ήταν να εκμεταλλευτεί τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε μεγάλα ύψη χωρίς το κόστος της εγκατάστασης ψηλών πύργων που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες που αναπτύσσονται στο έδαφος.

Όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, το πρωτοποριακό αερόστατο παράγει μέχρι καιτριπλάσια ενέργεια συγκριτικά με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, με την παραγωγή ενέργειας να αυξάνεται αναλογικά με την ταχύτητα των ανέμων.

Η Altaeros επικεντρώνεται στον σχεδιασμό μιας σχετικά μικρής ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, ικανής να παράγει μεταξύ 30 και 100 μεγαβάτ ενέργειας, ποσότητας που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μικρών απομακρυσμένων κοινοτήτων.

Το σύστημα που επεξεργάζεται αυτοκατευθύνεται για να εκμεταλλευθεί τους ισχυρότερους ανέμους, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.

Επίσης το σχήμα του μπαλονιού σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τη ροή του ανέμου στο εσωτερικό της γεννήτριας, ενώ το κόστος συντήρησης είναι αρκετά χαμηλό.

Αν η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια δοκιμαστεί με επιτυχία σε μικρές, απομακρυσμένες κοινότητες, επόμενος στόχος είναι η εγκατάστασή της σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως για την παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα