Παριανή Μαγειρίτσα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 συκωταριά από μικρό αρνί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 αντεριά από μικρό αρνί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 μαρούλια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 ματσάκι άνηθο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. ρύζι καρολίνα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/4 φλ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λεμόνι</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Για το αυγολέμονο</strong></span></p>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 αυγά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λεμόνι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για την παριανή παραδοσιακή μαγειρίτσα, καθαρίζουµε πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες, µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν. Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια. Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια. Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε  µέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.</span></p>
<h3 id="cke_pastebin" class="animated pulse"><span style="font-size: small;">Για το αυγολέµονο της μαγειρίτσας</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong><em>Extra tips επιτυχίας</em></strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Για να φτιάξουμε την ωραιότερη μαγειρίτσα πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά, αφού τα καθαρίσουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Κάνουμε το αβγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί   να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αβγό.</span></li>
</ul>
<div><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα