Φακές: πώς και με τι να τις συνδυάσεις για να αυξήσεις τη θρεπτική τους αξία

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn"><a href="https://www.diatrofi.gr/author/katia-georgiadou/">Κάτια Γεωργιάδου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος</a></span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Κάν’το όπως ο Ινδός και φάε τις φακές αλλιώς</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Εάν έχεις βρεθεί σε ινδικό εστιατόριο σίγουρα έχεις εντυπωσιαστεί από τις μυρωδιές, τα χρώματα και την πεντανόστιμη γεύση των οσπρίων. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της ινδικής κουζίνας είναι ότι τα όσπρια συνοδεύονται τις περισσότερες φορές με ρύζι. Ένας συνδιασμός ο οποίος πέρα από γευστικός, τυχαίνει να είναι και πλήρης στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά. Ύστερα από δοκιμή και πειραματισμό έφτιαξα τη δική μου συνταγή με τις αγαπημένες μου φακές.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Υλικά για 3-4 μερίδες</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">350 γραμ φακές ψιλές</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">3 κ.σ ελαιόλαδο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 μεγάλο κρεμμύδι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 ντομάτα τριμμένη</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">2 κ.γ κόλιανδρο σε σπόρους</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">2 κ.γ σινάπι σε σπόρους</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 κ.γ κάρυ</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 κ.γ κύμινο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 κ.γ κουρκουμά</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">1 κ.γ μαύρο πιπέρι</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">½ κ.γ πιπέρι καγιέν (για τους πιο τολμηρούς)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Φρέσκο κόλιαντρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Τρόπος παρασκευής</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά για να δώσουν τα αρώματά τους.  Προσθέτουμε τις φακές, τη ντομάτα και  ζεστό νερό μέχρι να καλύψει όλα τα υλικά μας και αφήνουμε να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Σερβίρισμα</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Σε ένα βαθύ πιάτο τοποθετούμε πρώτα το ρύζι μπασμάτι (ή άλλο ρύζι) και από πάνω ρίχνουμε τις ζεστές φακές. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και το πιάτο μας είναι έτοιμο.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αν θέλουμε να κάνουμε το πιάτο μας πιο ελαφρύ, παραλείπουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το λάδι στο τέλος. Επίσης μπορούμε να πετάξουμε το πρώτο νερό βρασμού ή/και να έχουμε μουλιάσει τις φακές για 24 ώρες πρίν με συχνές αλλαγές νερού για καλύτερη πέψη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει επίσης με κόκκινες φακές ή κίτρινη φάβα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα