Είσαι συνέχεια σπίτι μα νιώθεις κουρασμένος; 3+2 τρόποι για να νικήσεις τη σωματική κόπωση στη καραντίνα!

Καραντίνα, λέξη που ηχεί έντονα, βαρύγδουπα στο αυτί, βγαλμένη από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας για τους περισσότερους ανθρώπους! Σήμερα στην Ελλάδα και στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, η καραντίνα είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που έφερε τα «πάνω κάτω» στην καθημερινότητα, στις συνήθειες των ανθρώπων, τη ρουτίνα, την εργασία και στις σχέσεις μας.

Γράφει ο σύμβουλος ψυχικής υγείας Πασχάλης Βαβελίδης 

Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές στην ζωή του ανθρώπου που έχουν με κάποιο τρόπο «αλλάξει» ή ακόμα καλύτερα «μετακινηθεί» κατά την διάρκεια αυτής της κατάστασης και θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία για την κάθε μια πτυχή ξεχωριστά.

Στο παρόν άρθρο, θα εστιάσω σε αυτό που φαίνεται να ακούγεται αρκετά συχνά τελευταία και αφορά την κόπωση που βιώνουν πολύ άνθρωποι ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους λόγο των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό του Covid 19.

Από το ασταμάτητο κυνηγητό, στον αναγκαστικό εγκλεισμό

Τα τελευταία χρόνια οι κοινωνίες πιέζονται όλο και παραπάνω για την εξέλιξη τους, περισσότερες ώρες εργασίας, μεγαλύτερος ανταγωνισμός στους χώρους εργασίας, στις καθημερινές επαφές και όχι μόνο. Ένα ασταμάτητο κυνηγητό για περισσότερά ή για τα αναγκαία. Το αποτέλεσμα αυτής της αναγκαστικής ανάπτυξης της κοινωνίας, είναι οι άνθρωποι να αναγκάζονται να δένονται στο καινούργιο κρεβάτι του «Προκρούστη» με δέλεαρ το πολυτελές στρώμα φυσικά.

Ξαφνικά, οι ανάγκες μεγεθύνθηκαν. Για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στις τόσες απαιτήσεις χρειάστηκε να δώσει όλη του την ενέργεια σε πράγματα και καταστάσεις έξω από αυτόν. Η δουλειά μου, η καριέρα μου, το πτυχίο μου, τα παιδιά μου, τα πάντα θέλουν τη φροντίδα τους και τον απαιτούμενο χρόνο. Εκεί που είχε συνηθίσει ο άνθρωπος το αέναο κυνηγητό της εξωτερικής εξέλιξης ήρθε η καραντίνα και όλα πάγωσαν.

Ο άνθρωπος βρέθηκε ξαφνικά και αναγκαστικά να μην τρέχει για τη δουλειά του όπως έτρεχε, δεν ψωνίζει όπως ψώνιζε, δεν βγαίνει όπως έβγαινε και βρέθηκε σε μια διαφορετική επαφή με την οικογένεια του και τον εαυτό του. Οι ώρες άρχισαν να περισσεύουν, τα 60 λεπτά μεταφράζονται διαφορετικά σήμερα. Σε αυτό το σημείο είναι συνήθως που έρχεται και η κόπωση. Μια συσσωρευμένη κούραση χρόνων.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κόπωση;

Μαζεύτηκε και αυτή η κακομοίρα λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, ημέρα την ημέρα, χρόνο το χρόνο, από αυτό το ανελέητο και ασταμάτητο τρέξιμο. Από αυτό το τρέξιμό που έλλειπε πάντα εκείνη η πεντάλεπτη παύση μέσα στην ημέρα. Μια παύση να με «ακούσω» λίγο, να αφουγκραστώ πως νιώθω, να μου χαμογελάσω ή να με συμπονέσω ή ακόμα και να με μαλώσω και μετά πάμε ξανά.

Για πολλούς, το να βρεθούν αναγκαστικά να έχουν τόσο χρόνο προκαλεί σοκ. Ο οργανισμός έχει συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς (όχι απαραίτητα υγιείς) και ξαφνικά βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική συνθήκη.

  • Η κόπωση που βιώνουν πολύ συνάνθρωποι σήμερα καθήμενοι στα σπίτια τους είναι μια υγιής αντίδραση.
  • Η επικριτική στάση και αξιολόγηση στο βίωμα «δεν είναι εντάξει να νιώθω όπως νιώθω» στην αίσθηση της κόπωσης την κάνει επώδυνη σαν εμπειρία. Πολλοί άνθρωποι κρίνουν τον εαυτό τους λέγοντας «αφού έχω τόσο χρόνο και ξεκουράζομαι γιατί να νιώθω έτσι;» ή «αφού έχω τόσο χρόνο γιατί δεν κάνω όλα αυτά που θα ήθελα να κάνω και είμαι όλη την ημέρα ξαπλωμένος;».
  • Ο τρόπος που στεκόμαστε απέναντι στον εαυτό μας δίνει τη «γεύση» στο βίωμα μας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να δώσει ο καθένας στον εαυτό του το «πράσινο φως» να νιώσει και να λειτουργήσει όπως το επιθυμεί. Αν νιώθει κάποιος την ανάγκη να είναι χαλαρός στο σπίτι, να βλέπει σειρές στην τηλεόραση ή να διαβάζει ,να μαγειρεύει ακόμα και να μην κάνει τίποτα, ας το καλωσορίσει, ας επιτρέψει στον εαυτό του να πάρει τον ρυθμό που θέλει. Αυτή η κατάσταση που διανύουμε με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας, μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα υπέροχο δώρο για τον καθένα.
  • Περπατήστε μέσα στην ημέρα και προστατέψτε τον εαυτό σας από υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όσο το δυνατών μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Δώστε χρόνο και ελευθερία στον εαυτό σας. Επιτρέψτε του να νιώσει όπως νιώθει. Να βαριέται ,να θλίβεται, να κουράζεται να μην θέλει να κάνει τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο καθένας από εμάς είναι να το επιτρέψει.

Ας γίνουμε σε αυτή τη φάση εμείς οι ενήλικοι του εαυτού μας, ας τον κανακέψουμε όπως θα κάναμε σε ένα παιδάκι, ας του κάνουμε λίγο τα χατίρια και πάνω από όλα, ας σταθούμε χωρίς κριτική απέναντι του, δίνοντας λίγο χρόνο σε αυτό τον άνθρωπο που κουβαλάμε μέσα μας με αγάπη, ενδιαφέρων και αν δεν μπορούμε ας προσπαθήσουμε να τον καλωσορίσουμε τουλάχιστον.

Πασχάλης Βαβελίδης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Συντονιστής προγραμμάτων στον ΣΑΗΕ «Προμηθέα»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το… μένουμε σπίτι με εκνευρίζει! Πώς να χειριστώ την ένταση που μου προκαλεί η οικογένειά μου;»

Κοινωνική απομόνωση και απώλεια ελέγχου. «Πώς θα βγω νικητής από όλο αυτό;»

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα