Ιδανικό μεζεδάκι για το πασχαλινό τραπέζι: Κοντοσούβλι κοτόπουλο με θυμάρι και κόκκινο πιπέρι

<div class="mar-top-f ed_body rec-descr">
<p><span style="font-size: small;">Μεζεδάκι για να περάσει πιο γρήγορα η ώρα της σούβλας.</span></p>
</div>
<div class="row mar-top-f rec-instr">
<div class="col-sm-6">
<h3 class="f_size_xxl bold"><span style="font-size: small;">Υλικά</span></h3>
<div class="ed_body">
<ul>
<li><span style="font-size: small;">2 κιλά φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Για τη μαρινάδα:</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">300 ml λευκό, ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">4 πιπεριές Φλωρίνης, σε ροδέλες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">χυμός από 2 λεμόνια χυμός από 2 πορτοκάλια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, κοπανισμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="col-sm-6 sm_mar_top_f">
<h3 class="f_size_xxl bold"><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></h3>
<div class="ed_body">
<p><span style="font-size: small;">Χτυπάμε στο μούλτι το κρεμμύδι με το θυμάρι. Σε ένα μεγάλο επίπεδο σκεύος στρώνουμε τη μισή ποσότητα των πιπεριών Φλωρίνης. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού. Ρίχνουμε και το κοτόπουλο και στρώνουμε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κρέας. Ανακατεύουμε μέχρι όλο το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σούβλισμα: Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος). Αν ψήσουμε σε θράκα, σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη </span></p>
<p><span style="font-size: small;">για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα. Αν ψήσουμε στο φούρνο, παίρνουμε μικρές σούβλες που να χωρούν στο φούρνο. Περνάμε κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Σε θράκα: Ακολουθούμε τις οδηγίες στη σελ. 93, έχοντας κατά νου πως το κοτόπουλο απαιτεί λιγότερη ώρα από τα υπόλοιπα κρέατα, οπότε η συνολική ώρα ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα. Τα πρώτα 10 λεπτά ψήνουμε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, κατόπιν ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος. Κατά τα άλλα, ακολουθούμε τα βήματα και τις συμβουλές που περιγράφονται στην προηγούμενη σελίδα και το αλείφουμε τακτικά με τα υγρά της μαρινάδας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στο φούρνο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου. Κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί ώστε να μαζεύονται τα υγρά του ψησίματος. Βάζουμε το κοντοσούβλι στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 40 – 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει, να ροδίσει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα. Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε το φούρνο, γυρνάμε το κοντοσούβλι και το αλείφουμε με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος, με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη. Το δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέχοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό. Για να το απολαύσουμε καλύτερα, είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: gastronomos.gr</span></p>
</div>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα