Βότανα: Έξυπνες προτάσεις με τζίντζερ-βασιλικό-μελισσόχορτο

17 Απριλίου 2017

Από την Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

9+1 προτάσεις για παγωμένα ποτά με βότανα


ΤΣΑΙ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ

•          25γρ. ρίζα τζίντζερ(πιπερόριζα)

•          600ml νερό

•          Λίγες φλούδες λεμονιού

Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέστε ζάχαρη ή μέλι

 

ΤΣΑΙ ΜΕ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

•          5γρ. κανέλα ξύλο

•          1 εκατ. ρίζα τζίνσενγκ

•          200ml νερό

Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέστε ζάχαρη ή μέλι

 

ΤΣΑΙ ΜΕ ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ ΚΑΙ ΚΑΡΔΑΜΟ

•          8γρ. ρίζα τζίνσενγκ

•          4γρ. κάρδαμο σπόρο

•          500ml νερό

Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέστε ζάχαρη ή μέλι

 

ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

•          1 κ.σ. βασιλικό

•          1κ.σ. μελισσόχορτο

•          600ml νερό

Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε και αφήστε να βράσουν για 10-15 λεπτά. τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι

 

ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ

•          2 κουταλιές τίλιο

•          2 κουταλιές χαμομήλι

•          600ml νερό

Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, σύστε απο πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε και αφήστε να βράσουν για 10-15 λεπτά. τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

 

ΡΟΦΗΜΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

•          2 μήλα γκόλντεν

•          2 ακτινίδια

•          3 κουταλιές βότανα ανάμικτα (μαντζουράνα, χαμομήλι, δίκταμο, τσάι του βουνού, κανέλα).

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα φρούτα μέχρι να μαλακώσουν. στο ζουμί απο τα φρούτα προσθέτουμε τα βότανα και βράζουμε για 5 λεπτά. ζουρώνουμε και τα πίνουμε ζεστά ή κρύα.

 

ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΟΥΙΖΑ

•          1 lt νερό

•          1 κούπα χυμό λεμονιού

•          1 κούπα ζάχαρη

•          3 κουταλιές λουίζα ψιλοκομμένη.

Aνακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Τα βάζουμε για 3 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίζουμε τα βότανα και σερβίρουμε με παγάκια.

 

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΤΣΑΙ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

•          2 κούπες τσάι μελισσόχορτου

•          2 κουταλιές μέλι

•          1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

 Bάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, τα χτυπάμε και τα σερβίρουμε με παγάκια

 

ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΟ (τριμμένο)

•          1 κουταλιά μάραθο

•          1 κουταλιά χαμομήλι

•          200ml νερό

Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

 

ΡΟΦΗΜΑ ΑΠΟ ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

•          2 κουταλιές λεβάντα

•          2 κουταλιές μελισσόχορτο

•          600ml νερό

Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.

Δρ.Άννα Παπαγεωργίου
PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ.Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Επ.Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας "ΕΥΡΩΣΤΙΑ"

Επικοινωνία:2106827284

 

 

 


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ