Λεμονόπιτα

<div class="recipe-ingredients-container matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη λεμονόπιτα</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">400 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 λεμόνια ακέρωτα (το ξύσμα )</span></li>
<li><span style="font-size: small;">300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 πρέζες αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το σιρόπι</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">550 γρ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">400 γρ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">ξύσμα και χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για την κρέμα λεμόνι</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 μέτρια ζουμερά λεμόνια ακέρωτα (θα χρησιμοποιήσουμε όλο το ξύσμα και 200 ml από το χυμό τους)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 ⅓ φλ. ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μπαστουνάκι (125 γρ.) βούτυρο κομμένο σε κομματάκια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">σε θερμοκρασία δωματίου</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κ.γ. κορν φλάουρ</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη φύλαξη</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος κομμένα στις διαστάσεις των καπακιών</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<h3 class="animated pulse"><span style="font-size: small;"><strong>Για τη λεμονόπιτα</strong></span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά να γίνουν κρέμα. Ένα ένα προσθέτουμε τα αβγά να απορροφούνται από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και δυο κουταλιές από το συνολικό αλεύρι. Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Δεν ανακατέυουμε πολύ από την ώρα που μπαίνει όλο το αλεύρι. Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψί 30-32 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε πάντα με μαχάιρι αν ψήθηκε στο κέντρο η λεμονόπιτα. Αυτό το κάνουμε αφού περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος ψησίματος. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε αφού ξεκινήσει ο βρασμός. Βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός. Με ένα ξύλο για σουβλάκια τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια μέχρι κάτω την κρύα λεμονόπιτα. Λίγο λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε έτσι για 1 ώρα ώστε το σιρόπι να ποτίσει καλά την πίτα σε όλα τα σημεία. Ιδανικά βάζουμε την πίτα για μερικές ώρες να παγώσει στο ψυγείο. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την τέλεια κρέμα λεμόνι. Την σερβίρουμε κρύα με λίγη άχνη.</span></p>
<h3 class="animated pulse"><span style="font-size: small;"><strong>Για την κρέμα λεμόνι</strong></span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε καλά. Παίρνουμε το ξύσμα. Έπειτα τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο το ξύσμα από όλα τα λεμόνια, όσο και 200 ml από το χυμό τους. Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα αυγά και τα χτυπάμε να διαλυθούν με σύρμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αυτή η κρέμα απαιτεί συνεχές ανακάτεμα με το σύρμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου η κρέμα αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε απλά να σιγοβράζει για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.</span></p>
<h3 class="animated pulse"><span style="font-size: small;"><strong>Για τη σωστή συντήρηση της κρέμας</strong></span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Γεμίζουμε τα ζεστά αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή κρέμα μέχρι πάνω. Καλύπτουμε με το αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με τα καπάκια τα καυτά βάζα. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για μερικές ώρες. Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 1 ½ μήνα. Τρόποι σερβιρίσματος: Αλείφουμε την κρέμα σε ψωμί, γεμίζουμε κέικ ή τούρτες, γαρνίρουμε τάρτες κ.λπ.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα