Πέντε νεκροί από νέους ανεμοστρόβιλους στην Οκλαχόμα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στους νέους ανεμοστρόβιλους που πλήττουν την Οκλαχόμα Σίτι στις νότιες ΗΠΑ, εκεί όπου βρίσκεται η πόλη Μουρ, την οποία σάρωσε στις 20 Μαΐου ένας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων, μεταξύ τους δύο παιδιά. Μια μητέρα και το μωρό της σκοτώθηκαν ενώ μετακινούνταν οδικώς στην διαπολιτειακή οδό 40, δυτικά της Οκλαχόμα Σίτι, όταν το αυτοκίνητό τους παρασύρθηκε από ανεμοστρόβιλο, δήλωσε η εκπρόσωπος Οδικών Δικτύων της Οκλαχόμα Μπέτσι Ράντολφ στο τηλεοπτικό δίκτυο KFOR, θυγατρικό του NBC, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η επικεφαλής της πολιτειακής ιατροδικαστικής υπηρεσίας ‘Ειμι ‘Ελιοτ είπε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Γιούνιον Σίτι και ένας στο Ελ Ρένο.

Σύμφωνα με τις ιατρικές υπηρεσίες, τουλάχιστον 40 έως 50 είναι οι τραυματίες, μεταξύ τους πέντε σε κρίσιμη κατάσταση εκ των οποίων ένα παιδί, από τις συγκρούσεις αυτοκινήτων και φορτηγών και τα τροχαία εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων. Στην διαπολιτειακή οδό 40 που έχει τέσσερις λωρίδες, η κυκλοφορία έχει κλείσει λόγω επικινδυνότητας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ήρε τον συναγερμό για τους ανεμοστρόβιλους στην πολιτεία Οκλαχόμα, αλλά διατήρησε το συναγερμό για πλημμύρες και καταιγίδες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την περιοχή της Οκλαχόμα Σίτι, με ανέμους 145 χλμ. την ώρα και σφοδρή χαλαζόπτωση.

Οι ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές, την εκκένωση του αεροδρομίου, ενώ 170.000 κάτοικοι έχουν πληγεί από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη. “Είμαι πολύ ανήσυχη”, είχε δηλώσει νωρίτερα η κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μέρι Φάλιν. “Έχουμε ισχυρές καταιγίδες γύρω από πυκνοκατοικημένες περιοχές κοντά στην Οκλαχόμα Σίτι. Υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες”, είπε υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τα οχήματα από σημεία που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους. “Άκουσα ότι φορτηγά ανατράπηκαν στην διαπολιτειακή οδό 40”.

Αναφερόμενη στην πόλη Μουρ η κυβερνήτης δήλωσε “αποθαρρημένη”: “Ελπίζουμε η καταιγίδα αυτή να περάσει και να έχουμε μόνο βροχή και χαλάζι αλλά ξέρουμε ότι οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί”. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται από τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους στον κόσμο –1.200 κατά μέσο όρο ετησίως– κυρίως οι πολιτείες του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Κάνσας αλλά και η Φλόριντα.

Σχετικά άρθρα