Καπνοί πάνω από την πλατεία Ταξίμ – Διαδηλώσεις σε 12 πόλεις

Το πρωί του Σαββάτου, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ. Προηγήθηκε μια νύχτα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για ένα επίμαχο οικιστικό σχέδιο του δήμου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον δήμαρχο της πόλης διεμήνυσε ότι το εμπορικό κέντρο θα γίνει.

Ερντογάν: Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους ενώ σχεδιάζουν νέες συγκεντρώσεις τις επόμενες ώρες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το απόγευμα συγκέντρωση και αποφάσισε να γίνει πορεία από το Μπεσίκτας με προορισμό την πλατεία Ταξίμ.

Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στον δρόμο για να προκαλούν την αστυνομία, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, η πλατεία Ταξίμ, η οποία δεν καλύπτεται σήμερα από το πυκνό σύννεφο των δακρυγόνων που ρίχτηκαν χθες και τη νύχτα. Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας, η οποία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία παρά την έντονη οσμή από τα δακρυγόνα.

Στους γύρω δρόμους όπου είναι εμφανή τα σημάδια των συγκρούσεων, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά. Ομάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντήλια έχουν καταλάβει οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομική δύναμη καταστολής επενέβη δυναμικά για να απομακρύνει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων που προβλέπει ένα οικιστικό σχέδιο.

Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ακτιβιστές πήγαν στην πλατεία ως ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της τάξης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώνονταν με σκοπό να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε χθες για τουλάχιστον εκατό τραυματίες. Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Χθες ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Επεισόδια στην Τουρκία

Σχετικά άρθρα