Καβγαδίζετε με το παιδί σας; 3 τεχνικές που πιάνουν!

Καβγαδίζετε κι εσείς με το παιδί σας; Δεν είστε οι μόνοι… Κάθε γονιός αντιμετωπίζει μικρές καθημερινές συγκρούσεις με το παιδί του. Το να μη θέλει ας πούμε το παιδί να κοιμηθεί και να να επιμένει ο γονιός να πάει για ύπνο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες καβγάδων που σίγουρα θα έχετε ζήσει και εσείς με τα παιδιά σας. Πολλές φορές όμως αυτές οι μικρές καθημερινές προστριβές μπορεί να μας φέρνουν στα όριά μας και να επηρεάζουν τη σχέση μας με το παιδί.
Υπάρχουν μερικές τεχνικές για να αποφορτίζετε τις καθημερινές στιγμές έντασης με το παιδί που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Ο Daniel Shapiro, Ph.D γράφει στο περιοδικό Psychology Today σχετικά:

1 Μη σας πιάνει πανικός.

Ενδεχομένως κάθε σχέση στη ζωή έχει εντάσεις και η σχέση γονέα και παιδιού δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Πολλοί γονείς όταν τσακώνονται με τα παιδιά τους νιώθουν ιδιαίτερη συναισθηματική ένταση πιστεύοντας ότι είναι κάτι που δύσκολα λύνεται και πως συμβαίνει κάτι που πραγματικά δε λύνεται με ευκολία. Τότε βγαίνουν πραγματικά εκτός ελέγχου. Όμως τα παιδιά συνέχεια έχουν απαιτήσεις από τους γονείς και συνέχεια θέλουν να τους δίνει κάποιος σημασία. Μη παρασύρεστε συνέχεια στο παιχνίδι τους. Θέστε και εσείς τα όριά σας. Και όταν συμβαίνουν οι καβγάδες ακόμα και με παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε πώς θα είστε ήρεμοι τις επόμενες ώρες. Φέρτε στο μυαλό σας μια φανταστική εικόνα ας πούμε τον εαυτό σας να χαλαρώνει και να κάνετε μπάνιο

2. Ακούστε τι έχουν να σας πουν τα παιδιά σας και τι τα απασχολεί.

Όλοι οι γονείς πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο και προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να πειθαρχήσουν. Αλλά το ότι είμαστε πιο “ισχυροί” σε σχέση με τα παιδιά μας αυτό δε σημαίνει ότι τα επιχειρήματά τους δεν έχουν καμία σημασία ή ότι δεν πρέπει να ασχολείστε και να μην τα ακούτε. Πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού κρύβεται ένα κίνητρο και πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τις προθέσεις τους. Είναι πολύ απλό: Ρωτήστε τα γιατί. Όταν σας προβάλλουν ένα επιχείρημα που εσείς θεωρείτε ότι δεν ευσταθεί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε γιατί το υποστηρίζει αυτό. Μη μένετε μονάχα στο να προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Πολλές φορές πίσω από τα επιχειρήματα των παιδιών κρύβεται η ζήλια για μικρότερα αδέρφια, ή η ανάγκη για περισσότερη προσοχή.

3. Δώστε στο παιδί σας λίγη περισσότερη αυτονομία.

Φανταστείτε πόσο αποθαρρυντικό είναι για ένα παιδί να ακούει συνέχεια οδηγίες πώς να φάει. πώς να ντυθεί, πότε να κοιμηθεί! Αν σας το έλεγε εσάς κάποιος αυτό; Μπορείτε να το φανταστείτε; Δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να βάζετε όρια αλλά πρέπει να αφήνετε και ένα περιθώριο αυτονομίας να τους δίνετε το δικαίωμα να επιλέγουν και εκείνα. Είναι πολύ σημαντικό για την προσωπικότητά τους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια: Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Αντιδραστικό παιδί στην προεφηβεία: Κάντε συμφωνίες για να αποφύγετε τους καβγάδες!

 

Σχετικά άρθρα