Αλιεία τόνου: Πρόγραμμα ελέγχου στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την στήριξή της για τη βιώσιμη διαχείριση του τόνου κατά τη διάρκεια της κύριας αλιευτικής περιόδου 2013 στη Μεσόγειο και στον Ανατολικό Ατλαντικό. Κατά την περίοδο από τις 26 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου, επιτρέπεται σε μεγάλα σκάφη και γρι γρι να αλιεύουν τόνο. Μαζί με τις ιχθυοπαγίδες, οι ποσοστώσεις για τα γρι-γρι αντιπροσωπεύουν το83% της συνολικής ποσόστωσης 2013 της ΕΕ που ισοδυναμεί με 7 548,1 τόνους. Στον τομέα της αλιείας δραστηριοποιούνται σκάφη από επτά κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο).

Η αλιεία τόνου ρυθμίζεται από την διεθνή επιτροπή για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού(ICCAT), στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Η ICCAT υιοθέτησε ένα ενισχυμένο πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στην τελευταία ετήσια συνεδρίασή της, τον Νοέμβριο του 2012. Το σχέδιο προωθεί την βιώσιμη διαχείριση του αποθέματος και εισάγει ορισμένα νέα μέτρα ελέγχου.

Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα έτη και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της φετινής αλιευτικής περιόδου, τέθηκε σε εφαρμογή αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου και επιθεώρησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεπάγεται σημαντική κινητοποίηση επιθεωρητών, περιπολικών σκαφών και αεροσκαφών υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (ΕΥΕΑ) και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης τα αλιεύματα και αναλύει δεδομένα συστήματος παρακολούθησης σκαφών (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρου) σε συνεχή βάση για να εξασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως όλοι οι κανόνες και, ιδίως, οι ατομικές ποσοστώσεις των σκαφών.

Σε στενή συνεργασία με την ΕΥΕΑ, τα κράτη μέλη και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις και, σε τελική ανάλυση, η επιτυχία του σχεδίου αποκατάστασης και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αποθέματος.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα