ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά και αυστηρές συστάσεις

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Ρομποτής

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της συμμετοχής του ύψους 1,74 δισ. ευρώ στην δόση προς την Ελλάδα έδωσε χθες το βράδυ μετά από τη δίωρη συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αξιωματούχοι του Ταμείου ανέλυσαν τα ευρήματα όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτά περιγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν μετά την τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση για την έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα τη Δευτέρα) θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση προόδου του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαπιστώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία κυρίως όσον αφορά στην δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το κείμενο αναμένεται να εμπεριέχει αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κριτική για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση σημαντικών δεσμεύσεων στον νευραλγικό τομέα της πάταξης φοροδιαφυγής, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση αγορών αλλά και στην μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Επίσης θα κάνει και ειδική αναφορά στην ακρίβεια και τις τιμές που παραμένουν στα ύψη ενώ την ίδια ώρα οι αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν υποστεί επανειλημμένες περικοπές.

Το βλέμμα στο χρέος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση θα επισημαίνεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικα για πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνεται και στο δημοσιονομικό κενό για την διετία 2015-16, το ύψος του οποίου θα καθορίσει αν θα απαιτηθεί το φθινόπωρο η λήψη πρόσθετων μέτρων για την κάλυψή του ή αν θα καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ Ολοκληρώνει την Τρίτη Επισκόπηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού για την Ελλάδα και Ολοκληρώνει τις Διαβουλεύσεις του Άρθρου IV για το 2013.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ). Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίου μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου € 1,74 δισεκατομμύρια ή $ 2,26 δισεκατομμύρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 5,7 δισεκατομμύρια μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου €5,67 δισεκατομμύρια ή $ 8,5 δισεκατομμύρια).

Η συμφωνία ΔΠΜ ύψους περίπου €173 δισεκατομμυρίων, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου από κοινού με χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε επίσης σήμερα τις Διαβουλεύσεις του 2013 με την Ελλάδα για το Άρθρο IV, η οποία εξετάζει πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα δημοσιευτεί μια ξεχωριστή Ενημερωτική Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του Συμβουλίου για τις Διαβουλεύσεις με την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα