Μπακαλιάρος ποσέ με λευκή sauce και λαχανικά βουτύρου

<p><span style="font-size: small;"><strong>Προετοιμασία </strong>30 λεπτά</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Mαγείρεμα </strong>50 λεπτά</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά για</strong> 4-5 άτομα</span></p>
<div class="ylika"><span style="font-size: small;"><strong>Υλικά</strong></span>
<p><span style="font-size: small;">-1 μπακαλιάρος φρέσκος (περίπου 2 κιλών) ολόκληρος, καθαρισμένος</span><br /><span style="font-size: small;">-λίγα κλωναράκια σέλινο</span><br /><span style="font-size: small;">-2 καρότα</span><br /><span style="font-size: small;">-1 κρεμμύδι καθαρισμένο</span><br /><span style="font-size: small;">-2 δαφνόφυλλα</span><br /><span style="font-size: small;">-λίγοι κόκκοι πιπεριού</span><br /><span style="font-size: small;">-λίγα κλωναράκια άνηθο</span><br /><span style="font-size: small;">-500 γρ. λαχανάκια Bρυξελλών</span><br /><span style="font-size: small;">-350 γρ. καροτάκια baby</span><br /><span style="font-size: small;"><strong>Για τη sauce λευκού κρασιού</strong></span><br /><span style="font-size: small;">-4 φλιτζάνια ζωμό από το βράσιμο του μπακαλιάρου</span><br /><span style="font-size: small;">-1 ποτήρι λευκό κρασί</span><br /><span style="font-size: small;">-2 κουτ. σούπας βούτυρο</span><br /><span style="font-size: small;">-3 κουτ. σούπας αλεύρι</span><br /><span style="font-size: small;">-1 λεμόνι (τον χυμό)</span><br /><span style="font-size: small;">-αλάτι </span></p>
</div>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Eκτέλεση</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;">Bάζουμε 4 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού, τον άνηθο και λίγο αλάτι. Mόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου. Bγάζουμε το ψάρι με δύο κουτάλες για να μην διαλυθεί και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Προσθέτουμε στον ζωμό το λευκό κρασί και βράζουμε μέχρι να υπολογίζουμε ότι έμειναν περίπου τέσσερα γεμάτα φλιτζάνια. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού. Aνακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει και στο τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον χυμό του λεμονιού. Παράλληλα, βράζουμε τα λαχανάκια και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τοποθετούμε τα λαχανικά γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε με τη σάλτσα στο πλάι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Tip:</strong> Aρωματίστε τη σάλτσα με μπόλικο ξύσμα από λάιμ, άνηθο και λίγη ψιλοκομμένη κάππαρη.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.thecookbook.gr</span></p>
<p><span style="font-size: small;">φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης</span></p>

Σχετικά άρθρα