Σκορδάτο κοτόπουλο στο φούρνο με μανιτάρια

<div class="recipe-ingredients-container print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">3 κ.σ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 (1½ κιλό περίπου) κοτόπουλο ολόκληρο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομμάτια 5 εκ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">400 γραμμ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια</span></li>
<li><span style="font-size: small;">π.χ. πλευρότους</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Portobello κ.ά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (προαιρετικά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κλαδάκι θυμάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 ml λευκό ξηρό κρασί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 λεμόνι (χυμός)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">250 ml ζωμός κότας ή νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1½ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C για να ψήσουμε το κοτόπουλο με μανιτάρια. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε ολόκληρο το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για 7΄-8΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια πορτσίνι, τα μουλιάζουμε σε ζεστό  νερό για 15΄-20΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σέλερι, το σκόρδο, τα μανιτάρια (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση) και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι. Αδειάζουμε το φαγητό σε ταψί. Περιχύνουμε με το ζωμό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και ψήνουμε για 1 ½ με 1 ώρα και 45 λεπτά. Αλείφουμε συχνά το στήθος για να μην ξεραθεί. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε με προσοχή σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλο ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα με το βρασμό. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε ολόκληρο το κοτόπουλο σε πιατέλα και γύρω γύρω τοποθετούμε τα λαχανικά με τη σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές ή ρύζι.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα