Στην αδιαφορία ζουν οι υπερήλικες στην Κίνα

“Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια τεραστίων διαστάσεων πρόκληση”, εφόσον όντως γίνει η προσπάθεια να δοθεί λύση στα προβλήματα πολλών εκατομμυρίων (συχνά απομονωμένων και περιθωριοποιημένων) ανθρώπων, δεδομένου ότι η ασιατική αχανής χώρα έχει σημαντικό ποσοστό υπερηλίκων στις τάξεις του πληθυσμού της.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στη μελέτη του Πανεπιστήμιου του Πεκίνου, η οποία καταρτίστηκε στη βάση 18 χιλιάδων συνεντεύξεων με υπερήλικες Κινέζους και δημοσιεύεται σήμερα στο Πεκίνο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

-Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βιώνει την καθημερινότητα διακατεχόμενο από κατάθλιψη.

–Επίσης, ποσοστό 23% (το οποίο για τα κινεζικά δημογραφικά δεδομένα σημαίνει 42,5 εκατομμύρια ανθρώπους) στο ερωτηματολόγιο που ετέθη υπόψη του περιέγραψε το βιοτικό επίπεδό του ως οριοθετούμενο “κάτω από το επίπεδο φτώχειας”.

“Γηράσκει, ταχέως, ο πληθυσμός, παράλληλα όμως φθίνει ο αριθμός των τέκνων που να είναι σε θέση να φροντίζουν τους γονείς τους” αναφέρει η ίδια μελέτη, με τον τίτλο: -“Μελέτη στο χώρο της Υγείας, για την περίοδο συνταξιοδότησης, στην Κίνα”.

Σήμερα, 14% των Κινέζων, δηλαδή 185 εκατομμύρια) είναι ηλικίας άνω των 60 (σ.σ.: ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας καταγράφεται πλέον στο 1,34 δισεκατομμύριο).

Ομως, υπάρχουν ήδη διαθέσιμες κυβερνητικές στατιστικές, οι οποίες προβλέπουν την εκτόξευση του ανωτέρω υποσυνόλου στον γενικό πληθυσμό στο 34% και ότι αυτό θα συμβεί στο μέσον του τρέχοντος αιώνα.

Αλλο εύρημα της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης είναι ότι με συντάξεις “καλύπτεται” μεν το 84% των πολιτών στις περιοχές των πόλεων, όμως μόνον το 43% των αγροτών.

Συμπέρασμα της πανεπιστημιακής μελέτης είναι ότι λόγω των φανερών ελλείψεων στην κρατική περίθαλψη και εν γένει αρωγή, για τους υπερήλικες, τούς είναι “απόλυτα αναγκαία” επί του παρόντος η συνδρομή στην καθημερινή επιβίωσή τους είτε των παιδιών τους, είτε προσώπων του ευρύτερου συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα