Κεφαλονίτικη αγκιναρόπιτα με μπακαλιάρο

<p><span style="font-size: small;">Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά της εποχής και να δημιουργήσουμε πίτες που θα ενθουσιάσουν την παρέα.</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Υλικά</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: small;">1 κουτ. σούπας ξίδι</span><br /><span style="font-size: small;">3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: small;">1/3 κουτ. γλυκού αλάτι</span><br /><span style="font-size: small;">Για τη γέμιση</span></p>
<p><span style="font-size: small;">500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένου για 24 ώρες σε κρύο νερό</span><br /><span style="font-size: small;">το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα</span><br /><span style="font-size: small;">1/3 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια</span><br /><span style="font-size: small;">1/4 μάτσο φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια</span><br /><span style="font-size: small;">10 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες ή καθεμία σε 4 – 6 κομμάτια</span><br /><span style="font-size: small;">300 γρ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (θα μας μείνουν περίπου 150 γρ. καθαρισμένα)</span><br /><span style="font-size: small;">100 ml φρέσκο γάλα</span><br /><span style="font-size: small;">100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον</span><br /><span style="font-size: small;">1 αυγό</span><br /><span style="font-size: small;">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></p>
<p><br /><strong><span style="font-size: small;">Διαδικασία</span></strong></p>
<p><span style="font-size: small;">Φύλλο: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο. Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Γέμιση: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο και τον άνηθο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη γέμιση.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκ. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά τις 2 κουτ. σούπας λάδι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Τον προσθέτουμε στο μπολ με τη γέμιση μαζί με το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ γιατί, παρά το ξαλμύρισμα, ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι αρκετά αλμυρός) και ανακατεύουμε απαλά, να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Πίτα</strong>: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους 3 χλστ. και διαμέτρου 3 – 4 εκ. μεγαλύτερης από το ταψί. Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν καλύπτοντας περιμετρικά τη γέμιση. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί το φύλλο και από κάτω. Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: gastronomos.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα