Τακτικές σινο-αμερικανικές συναντήσεις από τον Ιούλιο

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να καθιερώσουν από τον Ιούλιο να έχουν τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την κυβερνοασφάλεια και την εμπορική κατασκοπεία και να θεσπίσουν κοινούς κατευθυντήριους κανόνες, γράφει η εφημερίδα The New York Times.

Είναι η πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις αμερικανικές δηλώσεις για καθημερινές παρεμβάσεις στα συστήματα πληροφορικής και κλοπές βιομηχανικών και κυβερνητικών απορρήτων”, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι πρώτες επαφές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι πληροφορίες αυτές γίνονται γνωστές λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής την προσεχή Παρασκευή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Καλιφόρνια με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Χθες ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επωφελήθηκε από την παρουσία υψηλόβαθμης κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας σε φόρουμ στη Σιγκαπούρη για την ασφάλεια στην Ασία για να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι επιδίδεται σε ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Σχετικά άρθρα