Καραμελωμένη πανσέτα με bbq sauce

<div class="recipe-ingredients-container print-height">
<h3 class="recipe-style-title"><span style="font-size: small;">Υλικά Συνταγής</span></h3>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 κιλά πανσέτα με το εξωτερικό λίπος επάνω (ή αν βρείτε με το δέρμα επάνω)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. ελαιόλαδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κρεμμύδια σε φέτες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">σαλάτα εποχής για το σερβίρισμα</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για το μείγμα μπαχαρικών</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. σκόρδο αποξηραμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κ.σ. τσίλι σκόνη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span></li>
</ul>
<h5 class="recipe-ingredients-subtitle"><span style="font-size: small;">Για τη σπιτική bbq sauce</span></h5>
<ul class="recipe-ingredients-list">
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. σπορέλαιο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/2 μικρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">3 σκ. σκόρδο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1-1/4 φλ. κέτσαπ</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1/3 φλ. νερό</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. μουστάρδα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. ξίδι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. Worcestershire sauce</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. μέλι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">1 κ.σ. μελάσα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">αλάτι</span></li>
<li><span style="font-size: small;">πιπέρι</span></li>
</ul>
</div>
<div class="uk-width-large-6-10 uk-width-medium-1-1 uk-width-small-1-1">
<div class="single-recipe-instructions matchHeight print-height">
<h3 class="recipe-style-title animated pulse"><span style="font-size: small;">Εκτέλεση</span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Για να φτιάξουμε την καραμελωμένη πανσέτα, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δώσει κομμάτι πανσέτας χοντρό με αρκετό εξωτερικό λίπος στην επιφάνεια. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε ρόμβους (μόνο το λίπος στην επιφάνεια όχι το κρέας). Αλείφουμε με λάδι γύρω γύρω την πανσέτα. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε γουδί ή μπολ και τα ανακατεύουμε ή τα χτυπάμε με το λάδι να γίνουν πάστα. Αλείφουμε το κρέας. Αν έχουμε χρόνο το μαρινάρουμε και μια νύχτα πριν, αλλιώς μόλις το αλείψουμε τριγύρω το αφήνουμε να σταθεί για 30′ σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 ºC στον αέρα. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε ταψί. Βάζουμε επάνω την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω να το βλέπουμε. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα σε δυνατό φούρνο για 30′. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 ºC (αν έχουμε αντιστάσεις το γυρίζουμε στις αντιστάσεις και κατεβάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου) και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για περίπου 2 ώρες και 15′ μέχρι να τραγανίσει η επιφάνεια και σχεδόν να λιώνει το κρέας όταν τραβάμε με πιρούνι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ και να ανακτήσει τα υγρά του, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατατάκια, bbq sauce και σαλάτα εποχής. Μέχρι εδώ είναι υπέροχα ψημένη, τρυφερό κρέας ζουμερό με τραγανή πέτσα. Για να την καραμελώσουμε αλείφουμε κάθε φέτα πανσέτας με bbq sauce και την αφήνουμε σε σχάρα κάτω από δυνατό γκριλ να καραμελώσει.</span></p>
<h3 class="animated pulse"><span style="font-size: small;"><strong>Για τη σπιτική bbq sauce</strong><strong><br /></strong></span></h3>
<p><span style="font-size: small;">Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι στο ζεστό λάδι για 4′-5′ σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.</span><br /><span style="font-size: small;">Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο ή ολόκληρο και το αφήνουμε για 1′ στο λάδι, έπειτα το αφαιρούμε. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15′ να πυκνώσει η σάλτσα. Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">πηγή: http://www.argiro.gr</span></p>
</div>
</div>

Σχετικά άρθρα