Καζάνι που βράζει η Τουρκία – Ένταση στην Άγκυρα

Νέα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Τουρκία το απόγευμα της Κυριακής, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν στα πρωθυπουργικά γραφεία σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα και απωθήθηκαν βίαια.

Στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία.

Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

“Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε”, είπε μια 27χρονη κοπέλα Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Αίσθηση προκαλεί η εικόνα όπου αστυνομικό όχημα πήγε να περάσει πάνω από τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών οι τραυματίες από τα επεισόδια του τελευταίου 48ωρου ανέρχονται σε 53. Για δύο νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, πληροφορία όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις τουρκικές Αρχές, ενώ η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι τραυματίες στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνούν τους 1.000. Μάλιστα, η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.700 προσαγωγές σε 235 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Διαδηλωτές: Συνεχίζουμε – Ερντογάν: Δεν υποχωρώ

Σχετικά άρθρα