Άρθουρ Κέσλερ

Ο Άρθουρ Κέσλερ (5 Σεπτεμβρίου 1905 – 1 Μαρτίου 1983) ήταν Ούγγρος συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής. Μέχρι το 1940 έζησε στη Βουδαπέστη, Βιέννη, στο Πανεπιστήμιο της οποίας φοίτησε, Παλαιστίνη, Παρίσι και Βερολίνο.

Ασχολήθηκε μετά με τη δημοσιογραφία και πήγε στην Ισπανία ως ανταποκριτής της News Chronicle, όπου και φυλακίστηκε από τις δυνάμεις του Φράνκο. Την εμπειρία του αυτή περιγράφει στο βιβλίο του «Ισπανική Διαθήκη». Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1931, αποποιήθηκε την ιδιότητα αυτή στα τέλη του 1938, μετά τις εμπειρίες που είχε και ειδικά μετά τις Δίκες της Μόσχας.

Το 1940, ύστερα από πολλές περιπέτειες εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και το 1941 εκδόθηκε το γνωστότερο βιβλίο του Darkness at Noon (ελληνικός τίτλος «Το Μηδέν και το Άπειρο»), όπου εξιστορεί τον απηνή διωγμό και την διάλυση των αυταπατών ενός παλιού μπολσεβίκου, που ομολογεί τελικά εγκλήματα που δεν διέπραξε.

Με το ίδιο πνεύμα είναι γραμμένη και η συλλογή δοκιμίων του Ο Κομισσάριος και ο Γιόγκι (1945) και η συνεισφορά του στο βιβλίο πρώην κομμουνιστών «Ο Θεός που Απέτυχε». Έγραψε επίσης αυτοβιογραφικά έργα, την «Πράξη της Δημιουργίας», μια εξέταση των παραγόντων της επιστημονικής και καλλιτεχνικής παραγωγής, τον «Λωτό και το Ρομπότ», μια ανάλυση του μυστικισμού της Ανατολής, και τη «Δέκατη Τρίτη Φυλή», μια μελέτη για την καταγωγή των Εβραίων, όπου υποστήριξε ότι οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης (Ασκενάζι) δεν προέρχονταν από τον βιβλικό λαό αλλά από τους Χαζάρους, μια τουρκική φυλή του Καυκάσου.

Τον Μάρτιο του 1983, ο Κέσλερ, που υπέφερε από λευχαιμία και τη νόσο του Πάρκινσον και ήταν κηρυγμένος οπαδός της ευθανασίας, και η γυναίκα του Σύνθια, αυτοκτόνησαν.

Σχετικά άρθρα