Πρακτικός οδηγός για μέλλοντες μπαμπάδες

Καλώς ήρθατε στο πρώτο βήμα της μακράς διαδρομής που θα ακολουθήσει και η οποία ονομάζεται πατρότητα.

Πολλές από τις δεξιότητες που θα αναπτύξετε ως πατέρας θα τις ανακαλύψετε στην πορεία. Μπορεί η σύντροφός σας να έχει αναλάβει τα δύσκολα -όπως η γέννα και ο θηλασμός- αλλά και εσείς μπορείτε να φανείτε χρήσιμος αναλαμβάνοντας κάποια πρακτικά ζητήματα που, όπως φαντάζεστε είναι πολλά.

-Τα μαθήματα προ εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν επιτυχία ή να αποδειχθούν παταγώδης αποτυχία για τους μελλοντικούς μπαμπάδες. Καθώς ανακαλύπτουν τι πρόκειται να συμβεί τρομοκρατούνται όλο και περισσότερο πολλοί. Διαβάζοντας το τι να περιμένετε ως μέλλων πατέρας μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Και το να παρακολουθήσετε μερικές γέννες στο YouTube θα σας προετοιμάσει (όσο είναι εφικτό) γι αυτό που θα ζήσετε όταν φτάσει η ώρα να γεννηθεί το δικό σας μωρό.

-Μέρος της νέας σας κατάστασης και του ρόλου του γονέα αποτελούν και αναρίθμητα “απαραίτητα” αντικείμενα για το μωρό. Μπορεί καποια να μην τα έρετε καν αλλά σίγουρα έχετε ακουστά το καροτσάκι και το πορτ μπεμπέ, για παράδειγμα. Διαλέξτε ένα καροτσάκι (αυτό που μπορείτε να διπλώσετε εύκολα), πάρτε μέτρα για να δείτε αν χωράει στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας και στην εξώπορτά σας, αγοράστε το και πηγαίνετέ το μια βόλτα.

-Σύμφωνα με τον Dr Graeme Russell, ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου First-Time Father, οι νέοι μπαμπάδες που ξέρουν πώς να αλλάξουν πάνες είναι ο θεμέλιος λίθος μιας δυνατής οικογένειας.

“Μαζί με όλες τις άλλες επαναλαμβανόμενες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νεοαποκτηθείσα πατρότητα το να αλλάζεις πάνες είναι σημαντικό θεμέλιο για να χτίσεις μια δυνατή σχέση” λέει. Θυμηθείτε πως στις πάνες όλο το θέμα είναι στην προετοιμασία. Τοποθετήστε το μωρό σε μια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια από την οποία δεν μπορεί να κατρακυλήσει… ξετυλίξτε την πάνα, ανοίξτε τις κρέμες, πιάστε τα μωρομάντιλα και έχετε κάπου εκεί γύρω και ένα καλαθάκι αχρήστων. Όλα αυτά προτού ξεκινήσετε.

-Η προετοιμασία του σπιτιού για την άφιξη του μωρού σημαίνει πως θα πρέπει να μεταμορφώσετε αυτό το γεμάτο σκουπίδια δωμάτιο σε παιδικό δωμάτιο. “Αρχικά τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα και αντιλαμβάνονται κάθε χρώμα” λέει η Karen Haller,εξειδικευμένη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων (Karenhaller.co.uk). “Αποφύγετε όλους τους τόνους του κίτρινου καθώς και το μπεζ γιατί μπορεί να ξυπνάτε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι. Επίσης αποφύγετε το αστραφτερό λευκό γιατί ενοχλεί πολύ τα μωρά. Και τους ενήλικες, επίσης. Αλλά ακόμα περισσότερο τα μωρά”.

-“Αν ψάχνετε για ένα ουδέτερο χρώμα διαλέξτε τόνους ιβουάρ” προτείνει η Karen Haller. “Αυτό είναι ένα καλό ουδέτερο χρώμα το οποίο θα γεμίσει έπειτα με χρωματιστά παιχνίδια, σεντόνια και πίνακες και εικόνες -χρώματα θερμά είναι τα απαλά πράσινα και οι ζεστοί βερικοκί τόνοι. Μπορείτε να επιλέξετε και θαλασσί και ροζ- για ροζ προτιμήστε ανοιχτούς τόνους και για μπλε θερμούς ή μαλακές αποχρώσεις που δεν είναι ούτε πολύ φωτεινές ούτε πολύ έντονες. Διαλέξτε, επίσης, μαλακούς φωτισμούς που βοηθούν το μωρό να νιώθει ασφάλεια και τοποθετήστε τις λάμπες σε κατεύθυνση αντίθετη από την κούνια του ή το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται το μωρό, για να μην το τρομάζει το φως”.

-Σύμφωνα με έρευνα του University College London, τα μωρά δεν περνούν αρκετό εποικοδομητικό χρόνο με τους μπαμπάδες τους -ειδικά όσα δεν τα κάνουν μπάνιο οι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν τρεις φορές περισσότερο δυσκολίες στις φιλίες και τις διαπροσωπικές σχέσεις τους.

Για ένα καλό μπάνιο σιγουρευτείτε πως υπάρχει ζεστό νερό. Γεμίστε πρώτα με κρύο νερό τη μπανοέρα και έπειτα αναμείξτε με ζεστό νερό ελέγχοντας τη θερμοκρασία. Όταν τελειώσετε βοηθήστε το μωράκι σας το οποίο δεν στηρίζει ακόμα καλά το κεφάλι του κρατώντας του τον αυχένα καθώς το τυλίγετε σε μια μαλακή πετσέτα.

 

-Φέρτε το μωρό σας σε ένα φιλικό προς αυτό σπίτι στο οποίο εκτός από το ότι εξαφανίζονται σιγά σιγά τα επικίνδυνα αντικείμενα έχουν προστεθεί και μερικές συσκευές παρακολούθησης.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία ανάμεσα στους 16 και 20 βαθμούς και χρησιμοποιείστε τα παντζούρια και βαριές κουρτίνες για να δημιουργήσετε συσκότιση και να βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί.

Καλό είναι να αφήνετε το μωρό εξαρχής να κοιμάται στο δωμάτιό του και ένα walkie talkie μπορεί να σας βοηθήσει να το ακούτε και να το έχετε στο νου σας σε όποιο δωμάτιο και αν βρίσκεστε ή κοιμάστε.

Υπάρχουν, επίσης, και πιο hi tech συσκευές και διάφορα gadgets για να ελέγχετε το μωρό σας.

-Είτε η μαμά θηλάζει είτε το ταΐζετε φόρμουλα από μπιμπερό είτε και τα δύο πολύ σημαντικό μέρος της σύνδεσης με το μωρό είναι το τάισμα. Η φόρμουλα είναι απλή περίπτωση αλλά και το μητρικό γάλα μπορεί να το συγκεντρώσει η σύντροφός σας και να το δώσετε εσείς με μπιμπερό. Κρατήστε ένα σετ καθαρά και αποστειρωμένα μπουκάλια πάντοτε εύκαιρα και μάθετε να φτιάχνετε φόρμουλα αλλά και να ταΐζετε το μωρό σας, ειδικά όταν είστε εκτός σπιτιού.

-Για τους νέους μπαμπάδες και μαμάδες ένα μωρό που κλαίει μπορεί να είναι μια πολύ αποκαρδιωτική εμπειρία.

Αλλά δεν είναι διόλου ασυνήθιστο, σντιθέτως συμβαίνει πολύ συχνά ακόμα και αν έχετε κάνει όλα όσα αποτρέπουν το κλάμα (άλλαγμα, τάϊσμα, κούνημα).

Πάρτε το μωρό σας μια βόλτα, η αλλαγή σκηνικού βοηθάει, ακόμα και η αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει το μωρό.

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο, επίσης, μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει από τους κολικούς που προκαλούν τα πονάκια και τη γκρίνια στα μωρά.

-Ως μπαμπά ο θηλασμός σας απάλλαξε, ενδεχομένως, από τις πολλές πολλές ευθύνες του ταΐσματος του μωρού.

Αλλά άπαξ και ξεκινήσουν οι στέρεες τροφές δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον.

Πάρτε μια γερή καρέκλα και πολλές σαλιάρες, ένα πλαστικό κουτάλι και καμιά πετσέτα για εσάς. Δοκιμάστε το φαγητό και κάντε πολλούς ήχους απόλαυσης προσπαθώντας να του δείξετε πόσο ωραίο είναι αυτό που πρόκειται να γευτεί. Περιμένετε να καταπιεί την τροφή προτού του δώσετε την επόμενη μπουκιά.

 

 

 

Σχετικά άρθρα