Ιμάμ Μπαϊλντί

<h3 class="stage-title">Υλικά για την γέμιση</h3>
<ul class="ingredient-list">
<li class="ingredient"><span class="amount">8</span><span class="text-before-ingredient">μέτρια</span><span class="name">ξερά κρεμμύδια</span><span class="text-after-ingredient">κομμένα σε λεπτές φέτες</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">8-10 σκελίδες</span><span class="name">σκόρδο</span><span class="text-after-ingredient">ψιλοκομμένες</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">3/4 φλιτζανιού του τσαγιού</span><span class="name">ελαιόλαδο</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">8</span><span class="text-before-ingredient">μεγάλες ώριμες</span><span class="name">ντομάτες</span><span class="text-after-ingredient">ψιλοκομμένες</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">1 κουταλάκι του γλυκού</span><span class="name">ζάχαρη</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">1/2 ματσάκι</span><span class="name">μαϊντανό</span><span class="text-after-ingredient">ψιλοκομμένο</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">1/2 ματσάκι</span><span class="name">δυόσμο</span><span class="text-after-ingredient">ψιλοκομμένο ή 1κουταλιά της σούπας ξερό</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">1 κουταλάκι του γλυκού</span><span class="text-before-ingredient">ξερή</span><span class="name">ρίγανη</span><span class="text-after-ingredient">ή 3-4 κλαδάκια φρέσκα</span></li>
<li class="ingredient"><span class="name">αλάτι-πιπέρι</span></li>
<li class="ingredient"><span class="amount">1/2 φλιτζάνι του τσαγιού</span><span class="text-before-ingredient">ζεστό</span><span class="name">νερό</span></li>
</ul>
<p class="ingredient"> </p>
<h3 class="label-above clearfix">Εκτέλεση: </h3>
<p>Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα φυλλαράκια, που είναι γύρω απ' αυτά και τις πλένουμε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνουμε δύο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό ή κάνουμε μία κάθετη χαρακιά.</p>
<p>Τις αλατίζουμε μέσα στις σχισμές και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.</p>
<p>Στη συνέχεια τις πλένουμε και τις στίβουμε με τα χέρια να φύγει το νερό.</p>
<p>Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.</p>
<p>Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.</p>
<p>Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 περίπου λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.</p>
<p>Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα  να σιγοβράσει για 10 λεπτά, προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειασθεί. Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.</p>
<p>Με ένα κουτάλι πατάμε το σημείο όπου έχουμε χαράξει τη μελιτζάνες, τις ανοίγουμε όσο μπορούμε περισσότερο και τις γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών.  </p>
<p>Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε ανάμεσα τους και τη γέμιση, που τυχόν έχει περισσέψει, προσθέτουμε το νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου φούρνο για 55-60 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.</p>
<p>Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (αν εξατμισθεί, αυτό που υπάρχει ήδη).</p>
<p>Σερβίρουμε το ιμάμ μπαϊλντί με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή με ρύζι.</p>
<p> </p>
<p>Πηγή: <a href="https://www.sintagesmamas.com/">https://www.sintagesmamas.com/</a> </p>
<p class="ingredient"><span class="name"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα