Όταν η υπάλληλος εγκυμονεί: ενημερώθηκα 3 μέρες πρίν κλείσω την επιχείρηση

15 Μαΐου 2017
Ο ΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ BORO.GR ρωτά

Αναγνώστρια μας ρωτά: Καλημέρα, 27 Απριλίου έκλεισα την ατομική επιχείρηση και χρωστάω σε δύο υπαλλήλους κάποια χρήματα, αλλά προς το παρών δεν έχω κάνει τίποτα. Επίσης 3 ημέρες πριν κλείσω την επιχείρηση μια υπάλληλος μου είπε ότι είναι έγκυος, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Όταν θα έχω χρήματα μπορώ να τα καταθέσω στο Παρακαταθηκών και Δανείων; 

Στο ερώτημά σας απάντησε ο δικηγόρος Άρης Πήττας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Αρχικά, το γεγονός της διακοπής της επιχείρησης δεν επιφέρει αυτόματα τη λύση των συμβάσεων των εργαζομένων. Ο εργοδότης εάν επιθυμεί τη λύση θα πρέπει να προβεί σε καταγγελία και κατά κανόνα να καταβάλει την νόμιμη αποζημίωση απολύσεως.

Οι οφειλόμενοι μισθοί εξακολουθούν να οφείλονται και μετά την όποια διακοπή της επιχείρησης. Το δικαίωμα των εργαζομένων για διεκδίκηση των αποδοχών τους παραγράφεται μετά από 5 έτη, και της αποζημιώσεως απολύσεως μετά από 6 μήνες.

Περαιτέρω, απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένης εγκύου και η καταγγελία θεωρείται ως μη γενόμενη με αποτέλεσμα ο εργοδότης να οφείλει από την ημέρα εκείνη μισθούς υπερημερίας. Επιτρέπεται δε, μόνο εγγράφως και για σπουδαίο λόγο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση σας, ήτοι διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. 

Τέλος, έχετε δικαίωμα να καταθέσετε τα χρήματα στο ΤΠΔ, μόνο στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι κατέστησαν προηγουμένως υπερήμεροι ως προς της αποδοχής τους, εάν δηλαδή αρνήθηκαν το πραγματικά από εσάς προσφερόμενο ποσό.


Μετά τιμής, 

Άρης Πήττας, Δικηγόρος
Λ. Αλεξάνδρας 49 (Αθήνα) / Γ. Παπαδημητρίου 18 (Αχαρναί)
210 6450078 / 697 4099253ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ