Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν: Αντίθετος στην ιδέα των ευρωομολόγων

16 Μαΐου 2017

Αντίθετος στην ιδέα των ευρωομολόγων ή σε μια αμοιβαιοποίηση των χρεών «του παρελθόντος» στην ευρωζώνη, δήλωσε ότι είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τα ευρωομόλογα ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην ευρωζώνη», σημείωσε ο κ. Μακρόν. Πρόσθεσε όμως ότι είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η πιθανότητα τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν είναι ταμπού» και ότι θέλει να εφαρμοστούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός «Νόμου Αγοράστε Ευρωπαϊκά» υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: «Στις εμπορικές σχέσεις, για παράδειγμα, διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα».

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία για την οποία μάλιστα δεσμεύτηκε.Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν πολύ στενά καθώς και ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και θα πάει μπροστά μόνο με μία ισχυρή Γαλλία.

Όπως είπε οι δυο πλευρές θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να κάνουν την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις. Η ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας, τόνισε επίσης ότι οι Συνθήκες της Ε.Ε. μπορούν να αλλάξουν και είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα "να εργαστούμε πάνω στους τομείς που θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε περισσότερη προστασία που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης. Έκανε λόγο για σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσει τους επόμενους μήνες. Ο Μακρόν υποστήριξε πως ο γαλλο-γερμανικός άξονας πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική στάση.

Εξέφρασε την επιθυμία του η Ε.Ε. να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο προστατευτική ενώ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν πλέον ταμπού για τη Γαλλία. Εκτίμησε ότι η Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται κατάλληλα τους εργαζόμενους της. Ζήτησε η Ε.Ε. να μην είναι αφελής σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.

Πηγή: ΕΡΤ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....