Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

Η αυτοπεποίθηση είναι μια συναισθηματική δεξιότητα η όποια διαμορφώνεται σταδιακά από την γέννηση. Καθώς το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, βιώνει δυο σημαντικές συναισθηματικές εμπειρίες που επηρεάζουν την δημιουργία της θετικής αυτοπεποίθησης του

Γράφει ο  Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Η αμέριστη αποδοχή από τους γονείς του ότι είναι ένα πλάσμα πολύτιμο και αξιαγάπητο για τους γονείς του. Αυτό που ονομάζουμε εμείς οι ειδικοί «συναισθηματικός δεσμός»
Η συναισθηματική εμπειρία, αφού αναγνωρίσει ένα ζεστό συναισθηματικό περιβάλλον, είναι να δοκιμάσει τις δυνάμεις του «εγώ μπορώ», «μόνος μου», «θα το κάνω εγώ», είναι πολύ συχνές εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά ακόμη και από τον πρώτο χρόνο

Στην ηλικία μεταξύ δύο με τριών ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν απόλυτη συνείδηση της ατομικότητας τους και σύμφωνα με μελέτες είναι η κρίσιμη περίοδος για την ενίσχυση της θετικής αυτοεκτίμησης για ένα παιδί. Πολύ συχνά οι γονείς όμως συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν να είναι μωρά. Αυτή η γονική πρακτική έχει αρνητικό αντίκτυπο στην δημιουργία στης αυτοπεποίθησης.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης;

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας

Ακόμα και από την ηλικία των 2- 3 ετών τα παιδιά είναι ικανά να γδύνονται, να ξεντύνονται αλλά και να τρώνε μόνα τους. Αποφύγετε να τα κάνετε εσείς, αντί για εκείνα, προκειμένου να γλυτώσετε χρόνο γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνετε στο παιδί σας την διάθεση να αυτενεργήσει, που σε αυτή την ηλικία είναι πολύ έντονη.

Διδάξτε νέες δεξιότητες στο παιδί σας μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού

Η καθημερινότητα δίνει πολλές ευκαιρίες να διδάξουμε στο παιδί μας νέες δεξιότητες. Στα παιδιά αρέσει να βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους και να συμμετέχουν βοηθώντας στις καθημερινές δραστηριότητες. Να επιλέγετε πάντα ώρες που είναι ξεκούραστο. Να έχετε την υπομονή να του δείξετε, αρκετές φορές, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και μόλις επιχειρήσει να το κάνει μόνο του, επαινέστε για την προσπάθεια του και όχι για το αποτέλεσμα.

Η σύγκριση καταστρέφει την αυτοπεποίθηση

Ο χρόνος ή ο τρόπος που χρειάζεται ένα παιδί για να μάθει μία νέα δεξιότητα ή να αντιδράσει σε μία κατάσταση είναι διαφορετικός από τον χρόνο που μπορεί να χρειάζεται κάποιο άλλο, της ίδιας ηλικίας. Είναι προτιμότερο να μη μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης και να μη χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα π.χ. δες πόσο ωραία το έκανε ο αδελφός σου, προκειμένου να «πείσετε» το παιδί σας να κάνει κάτι πιο γρήγορα ή καλύτερα.

Δώστε την ευκαιρία να ολοκληρώνει τις εργασίες μόνο του: Αποφύγετε να παρεμβαίνετε

Η προσπάθεια και η επιμονή που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει κάτι είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Το παιδί βιώνει ότι το κατάφερε μόνο του. Αντισταθείτε στον πειρασμό να παρέμβετε και να το κάνετε εσείς, αντί για εκείνο. Δώστε του χρόνο να το προσπαθήσει μόνο του και καθοδηγήστε το μόνο όταν σας το ζητήσει.

Η συμβουλή του Ειδικού:

Η αυτοπεποίθηση είναι η προωθητική δύναμη για όλες τις ενέργειες μας. Οι γονείς, μπορούν να ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους αποφεύγοντας τις υπερβολές. Η υπερβολική ελευθέρια και η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στο να γίνει ριψοκίνδυνο πιστεύοντας ότι όλα μπορεί να τα κάνει. Αυτό που συμβουλεύουμε  τους γονείς είναι να επιβραβεύουν και να ενισχύουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους, διατηρώντας μία ισορροπία που να συμβαδίζει με την πραγματική του εικόνα και τις δυνατότητες του.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς η χαμηλή αυτοπεποίθηση σαμποτάρει τη ζωή μας;

11 ψυχολογικά tricks για εσένα που δεν έχεις αυτοπεποίθηση!

Σχετικά άρθρα