Φονική κακοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα βαρύτερος αφού πολλοί ακόμα αγνοούνται μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως στην Τσεχία, στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την Τσεχία την τελευταία δεκαετία εξανάγκασαν σχεδόν 2.700 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα απειλεί το ιστορικό κέντρο της Πράγας, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον τέσσερις ακόμη, ανάμεσά τους δύο που έκαναν ράφτινγκ 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Πράγας. Πυροσβέστες απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια τους σε δυτικές περιοχές της χώρας και σε χωριά έξω από την πρωτεύουσα την Κυριακή και την Δευτέρα, διασώζοντας συνολικά 200 ανθρώπους.

Πλημμύρες έχουν αναφερθεί και στην Αυστρία, ενώ τα επίπεδα των υδάτων ανέβηκαν στη Γερμανία και στην Πολωνία καθώς μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη πολλά ποτάμια έχουν φουσκώσει. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται στην Αυστρία, κοντά στο Ζάλτσμπουργκ. Εκατοντάδες κάτοικοι στην περιφέρεια του Ζάλτσμπουργκ και περίπου 300 στην πόλη Μελκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Είχε διακοπεί σήμερα το πρωί εξάλλου η λειτουργία του δικτύου του υπογείου σιδηροδρόμου στο κέντρο της Πράγας λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, για πρώτη φορά αφότου τεράστιες πλημμύρες είχαν πλήξει την πόλη το 2002, προκαλώντας ζημίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Δημοκρατία της Τσεχίας.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υποσχέθηκε να διαθέσει 300 εκατ. κορόνες (11,6 εκατ. ευρώ) για τις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης.

Τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί και περίπου 300 τοποθετούν αντιπλημμυρικά φράγματα στην Πράγα ενώ εθελοντές βοήθησαν να τοποθετηθούν σάκοι με άμμο σε περιοχές όπου συχνάζουν οι τουρίστες και στο μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου είναι κλειστή, ενώ οι εργαζόμενοι εκκένωσαν τμήμα του ζωολογικού κήπου της Πράγας. Το επίπεδο των νερών του Μολδάβα συνέχιζε να ανεβαίνει σήμερα.

Μια εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας διαχείρισης των ποταμών είπε ότι τα επίπεδα των υδάτων ενδέχεται να φθάσουν ακόμα ψηλότερα το απόγευμα, περίπου στο μισό του επιπέδου το οποίο είχε καταγραφεί το 2002.

Μετεωρολόγοι πάντως λένε ότι οι συνεχείς καταιγίδες στη χώρα την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να εξασθενίσουν και να σταματήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Σοβαρά προβλήματα λόγω πλημμυρών αντιμετώπισαν, πέραν της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, η Ελβετία και η Πολωνία. Ποταμοί και φράγματα υπερχείλισαν, δρόμοι και τμήματα των σιδηροδρομικών δικτύων βρέθηκαν κάτω από το νερό, ενώ οι ποτάμιες μεταφορές, ιδίως στον Ρήνο και στον ποταμό Μάιν, ανεστάλησαν. Οι αρχές της Αυστρίας αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή να μεταφερθούν σε στρατόπεδα ορισμένοι ταξιδιώτες που είχαν αποκλειστεί.

Πέραν του Νέτσας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποσχέθηκαν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς. Στην πόλη Πασάου της νότιας Γερμανίας, όπου συναντιούνται τρία ποτάμια, περίπου 1.500 άνθρωποι έδιναν μάχη για να περιορίσουν τα νερά των πλημμυρών, τα οποία αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μπορεί να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1954.

Στην Κάτω Σιλεσία της Πολωνίας, υπερχείλισαν φράγματα και πλημμύρισαν κυρίως αγροτικές επαρχιακές περιοχές. Στην πόλη Βρότσλαβ οι αρχές εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών σήμερα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε παρόχθιες περιοχές της Αυστρίας κατά μήκος του Δούναβη αλλά και στην Ουγγαρία. Στην Βουδαπέστη, ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση συναγερμού το πρωί, φοβούμενος ότι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πλημμύρες όπως εκείνες του 2002.

Σχετικά άρθρα