Από τι κινδυνεύεις όταν τρώς γλυκό κάθε μέρα!

<div class="meta-author">
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Γράφτηκε απο <span class="vcard author"><span class="fn">Βασιλική Κούργια / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος</span></span></span></div>
<div class="meta-author-wrapped" style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><span class="vcard author"><span class="fn">Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)</span></span></span></div>
</div>
<div class="entry-content">
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Τα γλυκό είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη τροφή των περισσοτέρων από μας. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε θερμίδες  αλλά με ελάχιστη έως και μηδενική θρεπτική αξία.</strong> Οι θερμίδες τους κυμαίνονται από 150 kcal έως και 700kcal/κομμάτι. "Βασιλιάς" των συστατικών του είναι η ζάχαρη, το μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία σε συνδυασμό με κρέμα γάλακτος βούτυρο, ή τα  φυτικά λίπη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Η αυξημένη κατανάλωση του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.</strong> Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 διαπίστωσε, ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα πρόσθετα σακχάρων είχαν αυξημένα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλή πυκνότητα "καλής" χοληστερόλης. Παράγοντες που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για καρδιοαγγειακό νόσο. Επίσης, η κατανάλωση τους συνδέεται με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, τερηδόνα, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο και ανεπάρκεια απαραιτήτων βιταμινών και ανόργανων μετάλλων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Είναι γεγονός, ότι η ζάχαρη ανήκει στις τροφές με εθιστικές ιδιότητες. Απελευθερώνει οπιοειδή και ντοπαμίνη, ουσίες που σχετίζονται με την εξάρτηση. Συμπεριφορές, όπως η υπερφσγία, η λαχτάρα για φαγητό, τα νεύρα συνδέονται με νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες των εθιστικών φαρμάκων.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αν αναρωτιέστε λοιπόν για το πόσα γλυκά θα μπορούσατε να καταναλώνεται την ημέρα, καλό θα ήταν να  έχετε κατά νου τη συνιστώμενη ποσότητα λίπους και ζάχαρης στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας. Φρόνιμο  είναι να καταναλώνεται 1% των θερμίδων από trans –λιπαρά οξέα και όχι περισσότερα από 7 -10% από κορεσμένα λίπη. Η American HeartAssociation συνιστά για τις γυναίκες να καταναλώνουν 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά ημέρα και  για τους άνδρες όχι περισσότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ανά ημέρα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Το μειονέκτημα είναι, σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία,ότι κανείς δεν μπορεί να υπολόγισε ολοκληρωτικά την ποσότητα σακχάρων που προσλαμβάνει ημερησίως.</strong> Ο λόγος είναι, ότι η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλές τροφές που ημερησίως δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Μερικές από αυτές είναι οι κονσέρβες, το επιδόρπιο γιαουρτιού, τα διαιτητικά μπισκότα, τα dressing ή dips, τα δημητριακά πρωινού, οι χυμοί φρούτων, οι ντοματοχυμοί, τα αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προμαγειρεμένα φαγητά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Στην περίπτωση που έχετε ήδη "πέσει" στα δίκτυα των γλυκών, σας παρουσιάζω μερικά tips που στόχο έχουν να εξαλείψουν την ημερησία αυτή επιθυμία.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Προσθέστε φρούτα στα γεύματα σας</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Με την προσθήκη φυσικών γλυκαντικών ουσιών στα  γεύματά σας,  όπως τα αποξηραμένα φρούτα, μειώνετε η εξάρτιση. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια κουταλιά φυσικής μαρμελάδα cranberry σε σάντουιτς γαλοπούλα ή κομμένο μάνγκο στο ψητό κοτόπουλο ή ακόμη μια χούφτα σταφίδες στο ρύζι σας. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας!</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Εκπαιδεύστε το ουρανίσκο σας και τους γευστικούς κάλυκες, σε λιγότερες γλυκές γεύσεις.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Αυτή η τακτική δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Προτείνετε η σταδιακή μείωση γλυκών από το διαιτολόγιο σας. Το 1ο στάδιο απομακρύνετε από τη διατροφής σας  τις τροφές που κρύβουν ζάχαρη όπως τα μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού, τα αναψυκτικά και σε 2ο στάδιο αντικαταστείτε  τη ζάχαρη με άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως τα φρούτα ή τη stevia ή το μέλι.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Φροντίστε στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας να  είναι πλούσιο σε   βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Βιταμίνες του  συμπλέγματος B, βιταμίνη C, ψευδάργυρος (Zn), χρώμιο (Cr) και φυτικές ίνες μειώνουν τν επιθυμία για ζάχαρη. Μια ισορροπημένη διατροφή με ψάρι, άπαχο κρέας,  λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι η λύση στο πρόβλημα  σας.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><strong><span style="font-size: small;">Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα.</span></strong></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;">Συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση ενός γεύματος το βράδυ ή η αποφυγή τακτικών γευμάτων διαταράσσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με συνέπεια την συνεχόμενη αναζήτηση του οργανισμού μας είτε λιπαρών τροφών είτε ζάχαρης.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><strong>Το "ηθικό" δίδαγμα είναι να αποφεύγουμε την ημερήσια κατανάλωση της γλυκιάς "αμαρτίας"</strong>. Η πρόταση είναι να  εντάσσουμε στην διατροφή μας τα γλυκά μια με δύο φορές την εβδομάδα όπως ακριβώς προτείνει και η πολύτιμη κληρονομία μας, η Μεσογειακή πυραμίδα.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: small;"><br /></span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα