Δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας στην Καρδίτσα

Μια πρωτοβουλία πολιτών της Καρδίτσας για την ανάπτυξη ενός συστήματος ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς χρήματα, αλλά με μέσο την Αλ.Μ.Α. (Αλληλέγγυα Μονάδα Ανταλλαγών) παρουσιάστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για το “Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης”, μια δράση της ΟικόΣφαιρας που, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Σωκράτης Βασιλάκος, δίνει και μια “απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, χωρίς να παραιτούμαστε από κάθε διεκδίκηση και αγώνα και χωρίς να δίνουμε άφεση αμαρτιών στις εκάστοτε κυβερνήσεις που οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας σε αυτό το κατάντημα”.

Ως “παράδειγμα στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας, ένα σύστημα αχρήματων συναλλαγών, μια μορφή φιλικών ανταλλαγών ή ένα σύστημα αμοιβαίας πίστωσης” περιέγραψε από την πλευρά του τη δράση ο Αριστοτέλης Τσόγκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την Αλ.Μ.Α.

“Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες της Καρδίτσας, για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, να ξαναδώσουν αξία στα τοπικά προϊόντα, να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και τις επιχειρήσεις τους, να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση” πρόσθεσε.

Ένα άλλο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αλ.Μ.Α., η Κατερίνα Πρίτσα εξήγησε ότι η ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων μπορεί να αφορά – μεταξύ άλλων – τρόφιμα (παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά, πίτες, ζυμωτό ψωμί κ.λπ.), διάφορα αντικείμενα (π.χ. κοσμήματα), μαθήματα ξένων γλωσσών ή μουσικών οργάνων, συντροφιά σε ηλικιωμένους, φύλαξη – φροντίδα κατοικιδίων κ.ά.

Το Δίκτυο, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους όσοι έχουν ευελιξία και περιορισμένες ώρες απασχόλησης ή χρειάζονται μια επιπλέον πηγή εισοδημάτων, για άνεργους, οι οποίοι μπορούν με τον τρόπο αυτό να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους, για συνταξιούχους, που θα μπορέσουν να κάνουν περισσότερα πράγματα από όσα τους επιτρέπει η σύνταξή τους κ.λπ.

Όπως εξήγησε η κ. Πρίτσα, στο Δίκτυο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, αρκεί να βάλουν στη ζωή τους την ανταλλαγή και την αλληλεγγύη, να κινητοποιηθούν και να γίνουν πιο δημιουργικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα