«Κλειδώνει» ο νέος φόρος για τα ακίνητα

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γνωστοποιηθούν ως την Τετάρτη. Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει υπ’ όψιν των μελών της επιτροπής (η οποία θα συνεδριάσει υπό τον Γ. Στουρνάρα) τις δικές του προτάσεις για τη μορφή που θα έχει ο νέος φόρος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την οριστικοποίησή του, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών εξαιρεί από τον νέο φόρο τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επιβαρύνοντας, όμως, περισσότερο τα αστικά ακίνητα, για τα οποία μάλιστα θέτει θέμα μη ύπαρξης αφορολόγητου ορίου, κόντρα στις θέσεις των τριών κομμάτων για την καθιέρωση αφορολογήτου.

Οι φορολογικοί συντελεστές που προτείνονται κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση όπου μπει τελικώς αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, προτείνεται έως και διπλασιασμός των συντελεστών με κλιμάκωση από 0,2% έως 1,5% – 2%.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, αγροτεμάχια και οικόπεδα που δεν ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή “στρεμματικού φόρου

Σχετικά άρθρα