Διήμερη απεργία κήρυξε η συνομοσπονδία συνδικάτων KESK

Το κύμα της λαϊκής οργής διογκώνεται στην Τουρκία μετά τον θάνατο και δεύτερου νέου που τραυματίσθηκε από σφαίρες στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αντάκια της επαρχίας Χατάι χθες το βράδυ, πέμπτη ημέρα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και μετά την απόφαση μίας από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, της KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να κηρύξει διήμερη απεργία από σήμερα καταγγέλλοντας την κρατική τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών.

“Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών… η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία”, καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

Στην Αγκυρα, η αστυνομία διέλυσε χθες χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και αντλίες νερού ομάδες διαδηλωτών κατά της συντηρητικής ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, από το Μαρόκο, όπου επέμεινε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη, απέρριψε τις κατηγορίες για αυταρχική στάση της κυβέρνησής του, καθώς και την ιδέα της “τουρκικής άνοιξης”, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η κατάσταση στη χώρα του οδεύει προς εκτόνωσιν.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά του πλήθους των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκιουμουσουγιού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Τόσο στην Αγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε ηρεμία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκτελών χρέη πρωθυπουργού εν τη απουσία του Ερντογάν, ο Μπουλέντ Αρίντς θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στις 12.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Χθες τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, “αντί της χρήσης δακρυγόνων κατά των ανθρώπων”.

Επιδεικνύοντας μάλλον υπερβολική αυτοπεποίθηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε χθες για την προγραμματισμένη τετραήμερη περιοδεία του στο Μάγρεμπ. “Θα παραμείνουμε ακλόνητοι, η χώρα μου θα δώσει την απάντησή της με την ευκαιρία των τοπικών εκλογών του 2014, εάν πραγματικά ακολουθούμε αντιδημοκρατικές πρακτικές, ο λαός μας θα μας ανατρέψει”, είπε στους δημοσιογράφους.

“Ναι, βρισκόμαστε στην άνοιξη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χειμώνα”, είπε κατηγορώντας παράλληλα τους διαδηλωτές ότι “καθοδηγούνται από εξτρεμιστές που έχουν σχέσεις με το εξωτερικό”.

Λίγες ώρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε από τη Ραμπάτ τη διαπίστωση ότι “η ηρεμία επιστρέφει” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι να επιστρέψει στην Τουρκία, την Πέμπτη, τα προβλήματα θα έχουν λυθεί”.

Στον αντίποδα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ απηύθυνε προς τους διαδηλωτές έκκληση για ηρεμία. “Η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι τελείως φυσιολογική… στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεων”, είπε υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ολοκλήρωσε με βουτιά 10,47% τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ κάθετη πτώση σημείωσε και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα