Η ασφάλεια της καθημερινής… ρουτίνας ενός παιδιού

Η ζωή ενός παιδιού βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, σε ένα πρόγραμμα, το οποίο τηρεί σχεδόν ευλαβικά. Όσο καταπιεστικό κι αν φαντάζει αυτό σε έναν ενήλικα, τόσο φυσικό φαίνεται σε ένα παιδί. Παραλλήλως, η ακριβής τήρηση του προγράμματος είναι κάτι που κάνει το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία.

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να ξέρει ότι ακολουθεί καθημερινώς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ξυπνάει συγκεκριμένη ώρα, τρώει συγκεκριμένη ώρα, κοιμάται συγκεκριμένη ώρα… Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται, το παιδί χάνει την ηρεμία του.

Πώς αντιλαμβάνεται το πρόγραμμα ένα παιδί;

Το πρόγραμμα ουσιαστικά τού επιτρέπει να… προβλέπει τις καθημερινές κινήσεις του και επομένως να ορίζει και να τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στον χρόνο. Για παράδειγμα, ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί ένα δύσκολο κεφάλαιο για τα μικρά παιδάκια. Όταν όμως είναι μέσα στη ρουτίνα του να “κάνει νάνι” το μεσημέρι σε συγκεκριμένη μάλιστα ώρα, τότε παραδίδεται στο Μορφέα με ασφάλεια και ηρεμία!

Τι προσφέρουν οι ρουτίνες στα παιδιά;

Το να δημιουργούμε “ρουτίνες” στα παιδιά, τα βοηθούμε να φροντίζουν τον εαυτό τους, να είναι πιο αυτόνομα αλλά και πιο κοινωνικά και ουσιαστικά αισθάνονται ασφάλεια. Σιγά σιγά μαθαίνουν να ντύνονται μόνα τους, να πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα, να πλένουν τα χέρια τους. Είναι καλό να εξηγούμε στο παιδί τα διάφορα “τελετουργικά” που ακολουθεί απλά και λογικά: “Όταν πάμε τουαλέτα, τραβάμε το καζανάκι και πλένουμε χεράκια”, “αισθανόμαστε καλύτερα όταν έχουμε φάει όλο μας το φαγητό”…

Η δυνατότητα επιλογής

Οι ρουτίνες δίνουν πολλές φορές στο παιδί σας τη δυνατότητα επιλογής, εξασφαλίζοντας την αυτονομία  του. Για παράδειγμα βάλτε το να διαλέξει ποια από τις δυο μπλούζες θέλει να φορέσει. Ή αν δεν θέλει να πλύνει τα χέρια του, πείτε του να επιλέξει ανάμεσα σε 2 σαπούνια, ανάλογα με το ποιο πιστεύει ότι του μυρίζει καλύτερα! Προσοχή: μη του βάλετε πολλές επιλογές! Θα το μπλοκάρετε!

Ο παιδικός σταθμός

Τι θα προσέξετε σχετικά με το πρόγραμμα του παιδιού σας όταν το πάτε σε παιδικό σταθμό; Μπορεί να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής στο νέο χώρο και μια δυσκολία εφαρμογής της… ρουτίνας του σε σχέση με τον ύπνο και το φαγητό. Συζητήστε το με τη δασκάλα του και προσπαθείστε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα!

Στον παιδικό σταθμό μαθαίνει την κοινωνική διάσταση αυτού του τελετουργικού: πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, μαζεύουν τα παιχνίδια τους και τα μοιράζονται με τα άλλα παιδάκια…

<p>N.K.</p>
<p>Πηγή: naitreetgrandir.fr</p>

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να τηρήσεις ένα πρόγραμμα ύπνου στα παιδιά την περίοδο των γιορτών;

Πρώτη φορά κατασκήνωση: Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας;

Το παιδί μου δεν κοιμάται καλά και βλέπει εφιάλτες: Πώς να το βοηθήσω;

Σχετικά άρθρα