Εξοικονόμηση πόρων από τα χειρουργεία μίας ημέρας

Εκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως από το δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της μη λειτουργίας χειρουργείων ημέρας, καθώς ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2011 αναμένεται ακόμη η έκδοση τού Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, σήμερα, κατά την παρουσίαση μελέτης, που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η μελέτη δείχνει ότι η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών από τη λειτουργία των χειρουργείων μίας ημέρας, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να φθάσει έως και τα 225 εκατομμύρια ευρώ.

“Σημαντικά οφέλη για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα Ταμεία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, “υπόσχεται” η εισαγωγή του θεσμού του χειρουργείου ημέρας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει ιδιαίτερη υστέρηση στην ενσωμάτωση του χειρουργείου ημέρας στη στρατηγική αντιμετώπισης αρκετών περιστατικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των ημερών νοσηλείας και συνεπώς της δαπάνης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων

Σχετικά άρθρα