Σοκ για 450.000 συνταξιούχους

Μια νέα δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών σε 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, κ.λπ.).

Οι βεβαιώσεις αποδοχών που τους έστειλε δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που θα έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί τμηματικά από τος μηνιαίες συντάξεις τους, κατά τη διάρκεια του 2012. Το αποτέλεσμα θα είναι οι συνταξιούχοι να κληθούν να καταβάλουν ολόκληρα τα ετήσια ποσά της εισφοράς που αναλογούν στις συντάξεις του 2012, μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Τόσο ο φόρος εισοδήματος, όσο και η εισφορά αλληλεγγύης του 2012 θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών το 2012 δεν παρακρατήθηκε καθόλου από τις συντάξεις του δημοσίου η εισφορά αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εισφορά αυτή θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2012 να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, υπολογιζόμενη πρώτα σε ετήσια και μετά σε μηνιαία βάση.

Οπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 333-334 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου κανονικά αναγράφονται τα ποσά της ειδικής εισφοράς τα οποία παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Αντιθέτως, η συμπλήρωση των κωδικών 333-334 είναι απαραίτητη για όλους τους μισθωτούς και τους υπόλοιπους συνταξιούχους από τις αποδοχές των οποίων παρακρατήθηκε κανονικά η εισφορά αλληλεγγύης το 2012. Κι αυτό προκειμένου τα παρακρατηθέντα αυτά ποσά ν’ αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2012. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά άρθρα