Κυπριακό φακόρυζο

<p><strong>Υλικά</strong></p>
<ul>
<li>150 γρ. (2/3 φλ. τσαγιού) φακές</li>
<li>150 γρ. (2/3 φλ. τσαγιού) ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι ξεπλυμένο ή μπασμάτι</li>
<li>50 ml (1/4 φλ. Τσαγιού) ελαιόλαδο</li>
<li>1 δαφνόφυλλο</li>
<li>1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό</li>
<li>2 σκελίδες σκόρδο</li>
<li>4 φλ.τσαγιού νερό</li>
<li>1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος τριμμένος</li>
<li>κόλιανδρο σε σκόνη</li>
<li>αλάτι, πιπέρι</li>
<li>λίγο λεμόνι για το σερβίρισμα</li>
</ul>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p>Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να τις σκεπάσει καλά.</p>
<p>Τις αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.</p>
<p>Ξαναρίχνουμε τις φακές μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 4 φλ. τσαγιού νερό, το δαφνόφυλλο, το μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τη μια σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι.</p>
<p>Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει το νερό και μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε περίπου για μισή ώρα, μέχρι οι φακές να βράσουν αλλά να μη μαλακώσουν πολύ.</p>
<p>Σουρώνουμε τις φακές και κρατάμε περίπου 2 φλ.τσαγιού απο το ζωμό, αφαιρώντας το δαφνόφυλλο.</p>
<p>Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη και τον κόλιανδρο σε σκόνη. Σωτάρουμε για 2 λεπτά.</p>
<p>Προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό</p>
<p>Ρίχνουμε τις φακές και το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει και το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Εαν εξατμιστεί ο ζωμός πριν γίνει το ρύζι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.</p>
<p>Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.</p>
<p>ασπαλίζουμε με τον δυόσμο και ραντίζουμε εαν θέλουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Ταιριάζει πολύ ωραία και με γιαούρτι ή και με ντοματοσαλάτα.</p>
<ul>
<li>Την ώρα που βράζουν οι φακές (στάδιο 2) μπορούμε να προσθέσουμε καρότο κομμένο σε κομματάκια.</li>
<li>Στην κατσαρόλα όταν σωτάρουμε το κρεμμύδι στο στάδιο 4, μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια σε λεπτοκομμένες φέτες.</li>
<li>Επίσης αν θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο αρωματικό μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή ξερό δυόσμο.</li>
</ul>
<p>ΠΗΓΗ <a href="http://www.delightfularea.com">http://www.delightfularea.com</a></p>
<p>Δοκιμάστε ακόμα:</p>
<p><span style="color: #0000ff;"><a href="https://boro.gr/170427/fakoryzo-me-karamelwmena-kremmydia"><span style="color: #0000ff;">Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια</span></a></span></p>
<p><span style="color: #0000ff;"><a href="https://boro.gr/170427/fakoryzo-me-karamelwmena-kremmydia"><span style="color: #0000ff;">Καλαμάρι με ρύζι</span></a></span></p>

Σχετικά άρθρα