Συμφωνία κυβέρνησης – δημοσίων υπαλλήλων στην Κροατία

Σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο επαναφοράς των μισθών των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, στα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, κατέληξαν, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της κροατικής κυβέρνησης και των συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Με τη συμφωνία που επετεύχθη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κλείνει ο “δρόμος” για την απεργιακή κινητοποίηση που είχαν προκηρύξει, για σήμερα, τα συνδικάτα εργαζομένων και παράλληλα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις επαναφοράς των μισθών στα επίπεδα πριν από το 2009.

Οπως ανακοινώθηκε, η αποκατάσταση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων με την προσθήκη ενός επιπλέον ποσοστού 3% στις ακαθάριστες αποδοχές τους, θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η Κροατία πετύχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός είναι σε θέση να σηκώσει το συγκεκριμένο οικονομικό “βάρος”.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών επισημάνθηκε ότι, όταν το ΑΕΠ σημειώσει αύξηση για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, τότε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των συνδικάτων θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους για την αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, υπό την προϋπόθεση ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα είναι μεγαλύτερο από το επίπεδο του 3%.

Ο υπουργός Εργασίας και Συνταξιοδοτικού Συστήματος της Κροατίας Μιράντο Μρσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας που –όπως είπε– καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο αύξησης των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.

Σχετικά άρθρα